(VIDEO): Turkse nummer 2 te sterk voor ADO

mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Ronald van der Geer

ADO Den Haag heeft de eerste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Turkije dinsdag verloren. In Belek was de nummer twee van Turkije, Trabzonspor, met 3-1 te sterk voor het elftal van trainer Fons Groenendijk. Yuning Zhang maakte het Haagse doelpunt.

Na zes trainingsmomenten op Turkse bodem kon de selectie van trainer Fons Groenendijk de bus in richting het trainingscomplex Calista Sports Center. Een minuut of acht rijden vanaf het Sueno Deluxe hotel, de thuisbasis van ADO Den Haag tijdens het verblijf aan de Turkse Riviera. Daar zat het Turkse Trabzonspor al in de kleedkamer te wachten.

De nummer twee van Turkije bleek ook een hoop aanhangers in Belek te hebben. De fans zorgden voor veel reuring op de tribune en toverden het trainingscomplex om tot een sfeervol decor voor de wedstrijd. Fons Groenendijk had gekozen voor Yuning Zhang als diepste spits. Shaquille Pinas mocht het op de plek van Tom Beugelsdijk proberen. De Hagenaar is tenslotte geschorst bij de hervatting van de competitie tegen VVV-Venlo.

Gelijkmaker van Zhang

ADO Den Haag toonde zich het eerste half uur gelijkwaardig aan de Turkse topclub. Er was dreiging over en weer en beide ploegen kregen een grote kans. Robert Zwinkels moest al vroeg in de wedstrijd reddend optreden op een schot van Abdülkadir Ömür. Dezelfde aanvaller, die naar verluidt voor 30 miljoen naar Liverpool kan verkassen, was even later Aaron Meijers te snel af en bood Hasan Artarslan een mogelijkheid in de korte hoek. Doelman Robert Zwinkels zag de inzet naast het doel verdwijnen.

Vlak daarna toonde ADO Den Haag, dat al na vijf minuten bij twee corners dreigend was geweest, haar tanden. Een snelle combinatie tussen Sheraldo Becker en Nasser El Khayati bracht de Hagenaars op de rechterrand van de vijandelijke zestien. Becker gaf de bal in de as naar Danny Bakker. Het schot van de middenvelder werd helaas op het laatste moment geblokt.

De grootste kans kreeg ADO Den Haag een paar minuten later. Het schot van Melvyn Lorenzen ging hoog over, maar werd voorafgegaan door een stukje hogeschoolvoetbal van El Khayati en Lex Immers, die in samenspel het één keer raken tot kunst verheven.

De ploeg van Fons Groenendijk raakte na een schot van El Khayati even de grip op de tegenstander kwijt. Dat zorgde voor Turkse dreiging en uiteindelijk de eerste treffer van de wedstrijd. Na 28 minuten schoot middenvelder João Pedro Da Silva Pereira na een goede individuele actie op de lat. De rebound was voor Caleb Ansah Ekuban. De speler tikte beheerst de 1-0 binnen.

Toch gingen beide ploegen met een gelijke stand aan de Turkse thee. De Haagse treffer kwam voort uit een beproefd recept. Een kort genomen corner, combinatie tussen Meijers en El Khayati. Op voorzet van de laatste tikte Zhang de gelijkmaker binnen. 1-1.

Volwassen optreden

ADO Den Haag begon ongewijzigd aan de tweede helft. Bij tegenstander Trabzonspor had manager Ünal Karaman wel wat wijzigingen doorgevoerd. Trabzonspor trok vanaf de aftrap het initiatief naar zich toe. Tot veel mogelijkheden kwamen de Turken echter niet. ADO Den Haag stond defensief zijn mannetje.

In de omschakeling kwam ADO Den Haag er tien minuten na rust wel een paar keer gevaarlijk uit. Maar uit voorzetten van Becker en Giovanni Troupée ontstonden er naast dreiging geen echte Haagse kansen. Trabzonspor wist 25 minuten na rust het overwicht wel in de score te uiting te brengen. Invaller Abdülkadir Parmak werd voor Zwinkels gezet en besliste het één op één in zijn voordeel. 2-1.

Een paar minuten later trok Trabzonspor de wedstrijd definitief naar zich toe. Caleb Ansah Ekuban kreeg de bal op snelheid aangespeeld en met een slalom waar een topskieër jaloers op zou zijn, zette hij de Haagse verdedigers opzij en schoot hij beheerst de bal langs Zwinkels: 3-1.

In de slotfase was er nog wat dreiging van de geel-groene equipe. Na een overtreding op Thijmen Goppel, schoot invaller Donny Gorter een vrije trap voorlangs. Ondanks de nederlaag was het een volwassen optreden van de ploeg van Groenendijk. Komende vrijdag volgt het oefenduel met Istanbul Basaksehir, de koploper van de Turkse Süper Lig.

Opstelling

Opstelling ADO Den Haag: Robert Zwinkels; Giovanni Troupée, Shaquille Pinas, Wilfried Kanon (64. Nick Kuipers), Aaron Meijers; Danny Bakker, (64. Donny Gorter) Nasser El Khayati, Lex Immers (83. Mats van Kins); Sheraldo Becker (81. Thijmen Goppel), Yuning Zhang (81. Tomas Necid) en Melvyn Lorenzen.