Den Haag bezet voorlopig de twaalfde plaats op de ranglijst van Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Van de grote steden scoort vooralsnog alleen Rotterdam beter. De verkiezing is onderdeel van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, waarvoor deze week in de allertoegankelijkste ‘gemeente’ Madurodam het startsein werd gegeven. De twaalfde plek van Den Haag is overigens een momentopname die nog niks zegt. Pas eind dit jaar zal de definitieve ranglijst worden opgemaakt.

Voor de verkiezing worden mensen met een beperking en hun mantelzorgers opgeroepen om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst. Mensen die hun gemeente beoordelen maken kans op een toegankelijk dagje uit. Aan de hand van een aantal stellingen – die onder meer betrekking hebben op de toegankelijkheid van het stadhuis, openbaar vervoer en sportaccommodaties – komt de ranglijst tot stand.

Nadat de vijf meest toegankelijke gemeenten bekend zijn gemaakt, volgt een verdiepend onderzoek in deze vijf gemeenten. De focus ligt dan op de toegankelijkheid op het gebied van wonen, werken, leren en vrije tijd. De gemeente die hier dan het beste uit de bus komt, wint een jaar lang de titel ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’.

Nederland ondertekende ruim een jaar geleden het VN-verdrag voor mensen met een beperking. Zij hebben sindsdien wettelijk het recht om zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de samenleving. De vraag is in hoeverre dit verdrag wordt waargemaakt. De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland laat zien hoe toegankelijk de Nederlandse gemeenten zijn. De ranglijst die ontstaat, zal alle 388 gemeenten op een opbouwende manier inspireren, wakker schudden en aanmoedigen.

Wat vindt u? Is Den Haag toegankelijk genoeg voor mensen met een beperking? U kunt hier stemmen.

Dagblad070 wenst de verkiezing op geen enkele manier te beïnvloeden, dus om misverstanden te voorkomen: deze foto is niet genomen in het Haagse Bos, of welk ander Haags bos dan ook. (foto: Creative Commons)

Print Friendly, PDF & Email