Mohamed Balah heeft gisteren met Talha, Appie, Younes, Reda, Ayoub, Alex, Hajar, Chaima en Bouchra een bezoek gebracht aan verzorgings- en verpleeghuis Schildershoek om daar eenzame ouderen op te vrolijken.

De Schildershoek is gevestigd aan de Jacob Catsstraat midden in de Schilderswijk in Den Haag en geldt als een schoolvoorbeeld van integratie met zijn samenstelling van veertig verschillende culturen en religies.

“In de Schilderswijk zijn uiteraard ook jongeren te vinden met een hart voor ouderen en een hart voor de stad,” zegt Mohamed Balah. Hij is als zelfstandig jongerenwerker verbonden aan Click Jongeren, een stichting die door zes MBO-studenten is opgericht door ROC Mondriaan. Daarnaast is hij wijkvertegenwoordiger voor Schilderswijk en Transvaal.

Mo vertelt: “Onder het motto ‘old skool meets new skool’ stond ons eerste bezoekje in het teken van kennismaken, gesprekken voeren met bewoners en verpleegsters, en de weg vinden binnen het gebouw. We hebben de wensen aangehoord van de ouderen en komen dan een dag later terug voor ons volgende bezoek.” Zo komt de groep vandaag opnieuw in de Schildershoek bijeen om chocomelk met echte slagroom voor de ouderen te maken. “We halen ze op van de kamer, nemen ze mee om een kop choco te scoren en maken dan in de zaal een praatje.”

“De verhalen van gisteren varieerden van herinneringen ophalen aan hun voormalige beroepen, of de sport die ze in hun jonge jaren hebben beoefend, tot en met anekdotes over hun trouwdag en hoe zij die nog vers in het geheugen hebben zitten. De ene opa houdt nog altijd van een dansje op trafassi en de andere oma is weer helemaal weg van een potje dammen. Voor veel jongeren is dit een onbekende wereld. Zo vroeg Hajar mij voorafgaand aan het allereerste bezoek: ‘Hoe praat je tegen deze mensen?’ Maar na het bezoek zei ze: ‘Dit ga ik nooit vergeten, ik ga echt met kippenvel naar huis vandaag’. Dat is ook de doelstelling van dit project: op een laagdrempelige manier in contact komen met ouderen en hun belevingswereld,” aldus Mohamed in een gloedvol betoog.

Overigens zoekt hij nog meer vrijwilligers. “Wil jij mee? Gewoon om een leuke middag te hebben, omdat je een hart hebt voor ouderen of omdat je maatschappelijk betrokken wil zijn? Laat het me weten, we zien je graag.” Je kunt met Mohamed Balah in contact komen via Facebookpagina Jongerenwerker Mo of hem een email sturen: m.balah@rocmondriaan.nl

Print Friendly, PDF & Email