Drie jaar na het verkrijgen van de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed opende het Scheveningse Muzee afgelopen weekend een kleine presentatie over Vreugdevuur Scheveningen.

Vreugdevuren kennen een lange traditie op Scheveningen. Kerstbomen werden na de kerstviering ingezameld door Scheveningse jongeren en werden met de jaarwisseling verbrand om het nieuwjaar te vieren. Om problemen in de wijk te voorkomen werd er in de jaren negentig door de gemeente Den Haag voorgesteld om de vreugdevuren voortaan te organiseren op het Noorderstrand. Daar bouwde men de vuren zo groot en zo hoog mogelijk, zodat de onderlinge strijd van de buurten werd verplaatst naar een georganiseerde strijd op het strand.

Tegenwoordig bouwen elk jaar twee Scheveningse wijken; Scheveningen-Dorp (Noorderstrand) en Duindorp (Zuiderstrand) met oud en nieuw een groot nieuwjaarsvuur op het strand. Deze vreugdevuren zijn rivalen van elkaar en strijden om het hoogste, grootste en beste vreugdevuur van Nederland.

De presentatie in de gang van Muzee bestaat uit foto’s van Dick Teske en objecten die het verhaal over de strijd vertellen, zoals het officiële certificaat van het Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed. De presentatie is in Muzee, aan de Neptunusstraat 90-92, te zien tot en met zondag 7 januari 2018.

(foto: Muzee Scheveningen)

Print Friendly, PDF & Email