RTL-nieuws heeft vorige week de onbewerkte beelden van een stuntelende minister Hennis tegen de Haagse mores in online gezet – en eerlijk gezegd weet ik niet wat ik daarvan moet denken. Journalistiek vond ik het buitengewoon spannend. Bovendien is ruw materiaal eerlijk materiaal. Tegelijk vraag ik me af of er werkelijk twee Nederlandse militairen minder waren gesneuveld als er een andere minister van defensie was geweest. Ontwapenende knulligheid kan een goede krijgsstrategie zijn in de context van het menselijk handelen, en persoonlijk sluit ik niet uit dat minister Hennis daarmee binnen ’s Rijks Kabinet uiteindelijk meer bruikbare munitie uit de portemonnee van Jeroen Dijsselbloem heeft gedebatteerd dan waar zij aanvankelijk begrotelijkerwijs recht op had.

Toch is er een andere reden waarom ik meevoel met de vertrokken minister. Ik weet hoe moeilijk het is, zo’n interview voor de camera. Toen ik nog hoofdredacteur was van Panorama – het opinieblad voor de gewone man, dat u waarschijnlijk kent van de kapper – werd ik eens ondervraagd door NOS-verslaggever Lidwien Gevers. Dat was ten tijde van de affaire Joris Demmink, van wie men zich destijds afvroeg of hij na de opera wel direct naar huis was gegaan. Ik heb toen tegenover mevrouw Gevers niet alleen knullige antwoorden gegeven, ook heb ik voor mijn gevoel urenlang met mijn mond vol tanden gestaan en ben ik uiteindelijk zelfs over de Panorama-redactie gaan rennen, met de cameraman en mevrouw Gevers achter mij aan. Het is louter aan de vergevingsgezindheid van mevrouw Gevers en haar regisseur van dienst te danken geweest, dat ik sindsdien geen hit ben op YouTube.

Henk Krol is er goed in. Ik niet. Ik sta op familiefoto’s ook altijd met mijn ogen dicht. Ik heb mijzelf maar één keer heel scherp en ontzettend vlot en fotogeniek teruggezien: dat was toen de verkeerspolitie van Praag mij had opgeroepen naar het bureau te komen om samen gezellig camerabeelden te gaan bekijken.

En nu zult u ook veel beter begrijpen waarom u mij op deze eerste dag van Dagblad070 niet op video ziet. Ik durf niet. Maar niet getreurd, want u gaat van mij horen. Ik heb namelijk wel een buitengewoon prettige radiostem.

Print Friendly, PDF & Email