‘Waarom Wilders wel vervolgen en Pechtold niet?’

‘Waarom Wilders wel vervolgen en Pechtold niet?’

Het hoger beroep tegen Geert Wilders moet worden uitgesteld, want de PVV-leider heeft meer onderzoekstijd nodig. Dat is essentieel voor een eerlijk en juist proces, zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops vandaag tijdens het begin van de elf dagen durende behandeling van het gerechtshof in Den Haag. Wilders staat terecht voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken. De politicus liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze “minder Marokkanen” wilden.

Het probleem is vooral, volgens Knoops, dat het Openbaar Ministerie met twee maten meet. Hij zet de zaak van Wilders – en de beslissing van het Openbaar Ministerie hem te vervolgen – af tegen een uitspraak van D66-voorman Alexander Pechtold. Die zei in februari tegen de NOS: “Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.” Pechtold zei dit naar aanleiding van de leugen van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra over diens ontmoeting met Poetin.

“Waarom Wilders wel vervolgen en Pechtold niet?”, vraagt Knoops zich af. Volgens de raadsman is er sprake van “flagrante ongelijkheid”. Verscheidene mensen hadden aangifte gedaan tegen de D66-leider, maar het OM besloot begin april dat de uitlatingen niet strafbaar zijn. Knoops wil onder anderen de officier van justitie horen die dat heeft besloten.

Circa 6500 mensen hebben aangifte gedaan tegen Wilders. Eind 2016 werd hij veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat. Momenteel bereidt het OM een reactie voor op het betoog van Knoops. Het hof zal later vandaag een beslissing nemen en bepalen of het proces wordt voortgezet dan wel wordt uitgesteld. Het proces heeft plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

(foto en bron: ANP)

Print Friendly, PDF & Email

Share This