Wat vindt u: moet er een ballonnen-politie komen?

16 April 2018, 11:06 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Volwassenen en kinderen laten nog steeds veel te veel ballonnen op en dus vindt Stichting De Noordzee het de hoogste tijd geworden voor een stevig “ballonnen-ontmoedigingsbeleid.” Ballonnen hebben namelijk de eigenaardige gewoonte om na het oplaten uiteindelijk ergens weer naar beneden te komen en het gebeurt zelden dat deze ballonnen dan rechtstreeks en zelfstandig het gat van de prullenbak weten te vinden. De meeste ballonnen eindigen hun luchtdoop als anoniem zwerfvuil.

“Samen met tientallen vrijwilligers roept Stichting De Noordzee de Nederlandse gemeenten op de vervuiling door ballon-oplatingen aan te pakken,” aldus Marijke Boonstra, projectleider Schone Zee van Stichting De Noordzee. “De Tweede Kamer vroeg in 2014 al aan gemeenten om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Vier jaar later staan ballonnen echter nog steeds in de top-5 van zwerfvuil op stranden. Op iedere 100 meter Noordzeekust liggen gemiddeld twaalf ballonnen of stukken en lintjes daarvan. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat driekwart van de Nederlandse gemeenten op dit moment echter niets doet aan ontmoedigingsbeleid.”

Deze gemeenten ontvangen nu een handgeschreven boodschap om dit probleem aan te pakken. In totaal zijn er gisteren vanaf het strand in Scheveningen door tientallen vrijwilligers meer dan 180 kaarten naar 128 verschillende gemeenten verstuurd, aldus Boonstra. “Ballon-oplatingen zijn niet meer van deze tijd. Elke ballon die wordt opgelaten komt ergens naar beneden. De natuur wordt hierdoor onnodig aangetast en het vervuilt de zee en onze stranden. Met deze schrijfactie willen we samen met onze gemeenten de Noordzee schoner maken.”