De vandaag overleden Hans Kraay sr. was niet alleen op latere leeftijd eerst jeugdtrainer, daarna over twee periodes trainer, coach en directeur van Feyenoord, ook was hij trainer van FC Den Haag (1980-1981) – maar vooral was hij tussen 1960 en 1968 stopperspil in de eerste internationale glansjaren.

Op 8 september 1965 scoorde hij in De Kuip het winnende doelpunt tegen Real Madrid in een wedstrijd om de Europa Cup I, die met een legendarische vechtpartij op het veld eindigde. Zelfs Coen Moulijn ging daarbij over de rooie en Piet Kruiver wilde zijn gram halen en NOS-verslaggever Bob Spaak, die het live-verslag deed, riep de nooit meer vergeten zin: ’Coen, Coen, beheers je alsjeblieft . . Jongens, jongens, dit kan toch niet. Wat een afschuwelijke vertoning’.
Die wedstrijd, 1965.

Later kwam de aap uit de mouw toen Hans Kraay een dopingverklaring aflegde en zei: “Ik liep in die wedstrijd een scheur in mijn kop op van hier tot Jeruzalem. Maar omdat we toen niet mochten wisselen, kreeg ik in de pauze een tulband om mijn hoofd en van dokter Max Abarbanel een pilletje, of ik nou wilde of niet. In de tweede helft speelde ik mijn directe tegenstander helemaal uit de wedstrijd en scoorde. Heel gek, want ik scoorde nooit.”

Print Friendly, PDF & Email