Uiteraard dragen wij de ANWB allemaal een warm hart toe; aardige organisatie, leuke fietsroutes, soms kortingsbonnen voor de appeltaart, elke dag de meest accurate file-informatie, en zonder twijfel de allerbeste en vriendelijkste pech-helpers van ons land en ver daarbuiten.

Maar soms, heel soms, is de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond toch weer even die betuttelende spruitjesclub van 1 juli 1883.

Want weet u welke dag het is vandaag? De Dag van de Fietsverlichting. De Dag van de Fietsverlichting? Jazeker, de Dag van de Fietsverlichting!

De ANWB schrijft daarover in een buitengewoon serieus gesteld persbericht: “Er fietsen nog steeds veel fietsers zonder fietsverlichting rond en dat zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Liefst 67% van de automobilisten die ook wel eens de fiets pakt, vindt werkende fietsverlichting ‘heel belangrijk’, terwijl dit bij fietsers zonder rijbewijs slechts iets meer dan de helft is (TNS NIPO, 2016). Om die reden is er vanaf dit jaar de Dag van de Fietsverlichting, een initiatief van verkeersveiligheidsorganisaties ANWB, de Fietsersbond, TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zij doen dit samen met BOVAG, de provincies, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RAI Vereniging. De Dag van de Fietsverlichting vindt dit jaar plaats op zaterdag 28 oktober. De organisaties kiezen voor deze dag, omdat dit de dag is waarop de klok ‘s nachts een uur teruggaat. Vanaf dat moment wordt het dus ook eerder donker en is goede fietsverlichting nog belangrijker. De betrokken partijen gaan elk jaar bij de overgang naar de wintertijd hier aandacht voor vragen.”

Een ‘stukje bewustwording’ noemt de ANWB dat. Dus als u zich vannacht nog even omdraait en denkt: lekker, een uurtje langer blijven liggen – denkt u dan vooral toch ook even aan uw fietsverlichting.

Print Friendly, PDF & Email