Op de stranden van Scheveningen hebben ze tot nog toe tweehonderd jaar vrijwel elke zomer tot geschrokken gezichten en jeukplekken geleid. Maar allicht dat kwallen nu eindelijk populair gaan worden onder badgasten.

Met zoveel kwallen in de zee en zoveel monden te voeden, zou je toch denken dat hier een winnende combinatie in het verschiet ligt. In Azië is het al duizenden jaren een gezonde lekkernij en ook in enkele restaurants in Chinatown van Den Haag kom je kwal af en toe op de menukaart tegen. Een grote vlucht heeft het echter nog niet genomen. Maar daar kan verandering in komen, nu Mie Thorborg Pedersen – die als gastro-natuurkundige is verbonden aan de Universiteit van Zuid-Denemarken – een manier heeft ontdekt om efficiënt kwallenchips te produceren.

De resultaten van haar studie en aanpak zijn inmiddels gepubliceerd in ‘The International Journal of Gastronomy and Food Science’ en de reacties zijn lovend. Mie Thorborg Pedersen is in staat gebleken om kwallen op zo’n ingenieuze en tegelijk simpele wijze te drogen, dat hun blubberende substantie eenvoudig kan worden omgevormd tot papierdunne, knisperende schijfjes, vergelijkbaar met aardappelchips. Voedseldeskundigen denken dat kwallen op deze manier niet alleen aantrekkelijker worden voor mensen in het westen, maar ook dat de Aziaten met deze Deense methode hun productieprocessen kunnen versnellen. Tot op heden hebben ze zo’n dertig tot veertig dagen nodig om kwallen geschikt te maken voor distributie en consumptie. Mie Thorborg Pedersen zegt dat in slechts enkele dagen te kunnen.

Voor dat proces gebruikt ze alcohol om het water uit kwallen te halen. “Vervolgens duurt het slechts enkele dagen voordat de alcohol helemaal is verdampt en de kwal volledig is gedroogd,” vertelt de inventieve gastro-natuurkundige, die kwallen niet als dieren zegt te beschouwen, maar als gel. “De kwallenchips hebben misschien niet een uitgesproken smaak, maar geven een goed gevoel in de mond en zien er aantrekkelijk uit. Met een beetje zeewier erbij kom je tot een prachtig zeebanket. Gezien de groeiende populatie kwallen wereldwijd moeten we het gastronomische potentieel nu echt gaan onderkennen.”

Print Friendly, PDF & Email