Dit is het logo van het burgerinitiatief om groene energie voortaan op te wekken op zee en niet meer aan land. De initiatiefnemers vinden dat de windturbines, die inmiddels hoger zijn dan de Euromast, overlast veroorzaken door laag frequent geluid, slagschaduw en horizonvervuiling en pleiten daarom voor een radicaal andere koers: de Noordzee op. Er is daar inmiddels genoeg ruimte gereserveerd voor windturbines om alle toekomstige plannen voor landwind te kunnen vervangen.

Bovendien is energieopwekking op zee voor het overgrote deel van Nederland veel goedkoper. Het scheelt in het midden, oosten en zuiden van het land zelfs 39%. Alleen in de kustlijn van Friesland, Groningen en Noord Holland is op het land goedkoper en in kleine delen van het land budget neutraal. In Den Haag zijn windtribunes op land 15% duurder dan wanneer ze op zee zouden staan; dit zal ook de bewoners van de Vletzone, die al tijden strijden tegen de windturbine daar langs de A4, als muziek in de oren klinken.

Initiatiefnemer van “Stop Land” is Barendrechter ir. Kees Pieters, die bij Shell werkte en succesvol was bij het voorkomen dat zijn woonplaats een ondergrondse opslagtank voor CO2 werd. Zijn bedoelingen (die even groen zijn) worden fors gesteund, zo blijkt op zijn site. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om het in Den Haag op de agenda te krijgen.

Print Friendly, PDF & Email