Winnaar Richard de Mos (9 zetels) is vanmiddag al aan zet

22 March 2018, 11:35 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Richard de Mos was afgelopen nacht rond de klok van twee nog druk bezig de felicitaties in ontvangst te nemen in danscafé Danzig aan de Lange Houtstraat in het hart van Den Haag, waar zijn partij de historische overwinning vierde (9 zetels) bij de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren. En vanmiddag om 13.30 uur leidt hij alweer de eerste fractievergadering van Groep de Mos op het stadhuis. Dan zal de grote winnaar van de verkiezingen de volgende stappen bespreken en waarschijnlijk meteen uitzetten. Groep de Mos is nu aan zet en krijgt de leiding bij het formeren van het nieuwe stadsbestuur.

De uitslag van die verkiezingen is overigens nog niet formeel vastgesteld. Op dit moment is 96,4% van de Haagse stemmen (opkomst: 48,4%) geteld. Morgenochtend (vrijdag 23 maart) om 10 uur volgt de complete uitslag tijdens een openbare zitting van het stembureau in de raadszaal.

Op basis van die laatste telling van 96,4% lijkt er echter niks meer mis te kunnen gaan voor Groep de Mos. De partij staat op 16,9% van het aantal uitgebrachte stemmen, goed dus voor 9 zetels, en ruimschoots voor nummer twee VVD (13,9% - 7 zetels). D66 (12,2% - 6 zetels) en GroenLinks (10,5% - 5 zetels) volgen daarachter. Verwachting is dat Richard de Mos eerst de mogelijkheden voor een centrum-rechts stadsbestuur zal gaan verkennen, bestaande uit vier partijen: Groep de Mos, VVD, D66 en CDA, samen goed voor een meerderheid van 25 zetels (van de in totaal 45 zetels in de Haagse raad) op basis van de huidige stand van zaken (96,4% van de stemmen). Tijdens die verkenning zal dan ook meteen de opstelling van D66 duidelijk worden. Het is een publiek geheim dat Groep de Mos en D66 elkaar niet liggen. In politiek Den Haag wordt daarom angstvallig uitgekeken naar wat Robert van Asten, voorman van D66 zal doen; hij zou liever een progressief-linkse en vooral ‘groene’ combinatie willen vormen, maar daar zouden zomaar eens acht partijen voor nodig kunnen zijn (D66, PvdA, HSP, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en NIDA) om de kleinst mogelijke meerderheid van 23 zetels te halen, dus dat lijkt kansloos en bovendien onwerkbaar.

Richard de Mos houdt zijn kaarten vooralsnog tegen de borst; zijn verkiezingsprogramma van 84 pagina’s is ook van dien aard dat hij alle kanten op kan; dus onderhandelingsruimte heeft hij al ingecalculeerd. Dat hij gaat besturen, staat vrijwel vast. Daar heeft de bewoner van de Vruchtenbuurt ook altijd op ingezet. De Mos heeft er ook nooit een geheim van gemaakt wethouder te willen worden. Met deze uitslag krijgt Groep de Mos waarschijnlijk twee wethouders in het stadsbestuur, de tweede zal dan hoogstwaarschijnlijk Rachid Guernaoui worden. Daardoor zouden de nummers 10 (Damiën Zeller) en 11 (Mohamed Balah) op de kieslijst van Groep de Mos alsnog kans maken in de gemeenteraad te komen.

Hoe dan ook is gisteren een droom uitgekomen voor Richard de Mos, de 41-jarige, voormalige leraar op een basisschool. Hij timmerde de afgelopen jaren flink aan de weg in de oppositie. Sinds 2010 is hij in Den Haag gemeenteraadslid, aanvankelijk voor de PVV, waarvoor hij tegelijk in de Tweede Kamer zat (2009-2012). Toen PVV-leider Geert Wilders hem niet meer op de nieuwe kandidatenlijst zette voor het parlement, ook niet als lijstduwer, verliet hij de partij. Daarna richtte De Mos samen met oud-LPF-Tweede Kamerlid Willem van der Velden en oud-CDA-raadslid Wil Vonk de Groep De Mos op. Samen met de Ouderen Partij Den Haag haalde De Mos in 2014 drie zetels. Halverwege de raadsperiode stapte D66’er Rachid Guernaoui over naar De Mos; daar zit meteen ook het belangrijkste oud zeer tussen Groep de Mos en D66.

Op basis van 96,4% getelde stemmen zou de zetelverdeling in Den Haag er nu zo uitzien:


  • Groep de Mos: 9 zetels;

  • VVD: 7 zetels;

  • D66: 6 zetels;

  • GroenLinks: 5 zetels;

  • PvdA: 3 zetels;

  • CDA: 3 zetels;

  • Haagse Stadspartij: 2 zetels;

  • Partij voor de Dieren: 2 zetels;

  • PVV: 2 zetels;

  • ChristenUnie/SGP: 1 zetel;

  • SP: 1 zetel;

  • Islam Democraten: 1 zetel;

  • Partij van de Eenheid: 1 zetel;

  • 50PLUS: 1 zetel;

  • NIDA: 1 zetel.