De rechter doet overmorgen (woensdag 27 december) uitspraak in de zaak die Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL) heeft aangespannen tegen de Staat. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de rechtbank op 17 januari uitspraak zou doen. De BOL streeft er naar de luchtkwaliteit in Leidschenveen te verbeteren, met name voor bewoners, sportverenigingen, scholen en bedrijven langs de A12 en A4. Als eerste ‘luchtwachter’ in Den Haag gaat Clemens van der Nat (49) medebewoners beschermen tegen luchtvervuiling.

Uit de meetresultaten is gebleken dat in de winterperiode de Europese norm wordt overschreden, maar in de zomer niet: het jaargemiddelde is dan beneden de norm, dus wil de gemeente geen maatregelen treffen. De wettelijke norm wordt op zeker 95 plekken in Nederland overschreden, waaronder aan de Raamweg in Den Haag. Ook in Leidschenveen is het volgens Van der Nat niet best gesteld met de luchtkwaliteit.

“Ik heb mensen in de wijk afgeraden om in de winter te sporten op de sportvelden die naast de A12 liggen,” liet Van der Nat vorige maand optekenen door het AD. Hij hoopt als ‘luchtwachter’ meer te bereiken. “Het levert publiciteit op, wat weer kan helpen bij lobbyen bij de gemeente en het rijk. Den Haag moet inzien dat ze veel te weinig doet voor schonere lucht.”

Gewenste maatregelen zijn: op de A12 vanaf tankstation Knorrestijn tot aan het Prins Clausplein een maximale snelheid van 100 km/u en handhaving daarop; op de A4 bij Leidschenveen het inrichten van een spitsstrook (het asfalt ligt er al!).

 

Print Friendly, PDF & Email