Amsterdam heeft z’n Ziggo Dome, Rotterdam z’n Ahoy, Den Haag heeft al zijn Malieveld en zijn Paard – en krijgt er nu dus een nieuwe poptempel bij: het OCC aan het Spuiplein. Goed voor 2500 bezoekers. Daarmee kan Den Haag straks artiesten van elk kaliber verwelkomen.

Met het Malieveld (50.000 tot 100.000 bezoekers), het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcentrum OCC (2500 bezoekers) en het Paard (grote zaal: 1100 bezoekers; kleine zaal: 300) beschikt de stad dan over podia in alle soorten en maten. Het is bovendien in lijn met het plan van wethouder Joris Wijsmuller van cultuur, die Den Haag verder wil profileren als popstad – zo maakte hij vandaag duidelijk bij de presentatie van ‘Ruimte voor Pop’, een update van de gemeentelijke popnota uit 2007.

De nieuwe poptempel komt aan het Spuiplein, waar eerst de gebouwen van het Lucent Dans Theater, dr. Anton Philipszaal en het Ministerie van Justitie hebben gestaan. De bouw van het OCC begon enkele maanden geleden. In juni 2020 moet het OCC klaar zijn. Het biedt dan niet alleen popmuziek een nieuw podium. Ook het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, de stichting Dans- en Muziekcentrum (momenteel gevestigd in het tijdelijke Zuiderstrandtheater) en het Koninklijk Conservatorium krijgen een plek in het nieuwe cultuurpaleis van Den Haag.

In het nieuwe gebouw komen de concert- en danszalen naast elkaar te liggen. Het wordt 38 meter hoog (het naastgelegen stadhuis is 50 meter hoog) en krijgt zonnepanelen op het dak. Het OCC is onderdeel van de ontwikkeling van het Spuikwartier. Dat is het gebied tussen het Spui, Turfmarkt, verlengde Nieuwe Haven en de Schedeldoekshaven. Er komt een extra plein aan de Turfmarkt als nieuw kruispunt. Met het plan komen er goede verbindingen met de omliggende buurten: het Oude Centrum en de Rivierenbuurt. Aan de kant van de Schedeldoekshaven komt een ‘stadsbalkon’ dat aansluit op het bordes en de trappen van het Mercure-hotel aan het Spuiplein, dat voor het OCC opnieuw wordt ingericht met groen en water. Tegen die tijd is het 2020.

Het nieuwe OCC aan het Spuiplein, klaar in 2020. (artist impression: gemeente Den Haag)

Print Friendly, PDF & Email