Op het dak van World Forum The Hague zijn 252 zonnepanelen geplaatst door het burgerinitiatief Coöperatie Zon op World Forum. Zaterdag verricht wethouder Joris Wijsmuller de officiële ingebruikname.

“We staan voor een grote energietransitie. Daar hebben we alle mensen en alle middelen voor nodig. Ik ben een trots man dat er in Den haag mensen zijn die dit soort grote initiatieven nemen,” aldus de wethouder.

World Forum The Hague werd gisteren officieel heropend na een renovatie die in totaal vier jaar duurde en 28 miljoen euro heeft gekost. Het congrescentrum is sinds 2013 eigendom van de gemeente Den Haag, de exploitatie is in handen van de Franse multinational GL Events.

De 51 leden tellende Coöperatie Zon op World Forum heeft het dak van het World Forum voor een symbolische vergoeding van 1 euro gekregen voor de plaatsing van zonnepanelen. Buurtbewoners met en zonder eigen dak kunnen deelnemen door een of meer zonnepanelen aan te schaffen. De coöperatie en de gemeente werken op deze manier samen om de stad duurzamer te maken. “In Den Haag liggen de meeste zonnepanelen van Nederland. Dit komt door het relatief grote aantal particulieren met panelen. Haagse Kracht noemen we dat,” aldus Wijsmuller.

Den Haag wil in 2040 klimaatneutraal zijn, hiervoor is onder meer een grote energietransitie nodig. Een belangrijk tussendoel van de gemeente is om zo snel mogelijk alle Haagse woningen af te sluiten van aardgas, en te koppelen aan nieuwe duurzame bronnen. De stad stelt hierin landelijk voorop te lopen, met inmiddels 50 procent van de nieuwbouwhuizen zonder gasaansluiting. Om energietransitie mogelijk te maken, zet Den Haag de komende jaren vol in op zonne-energie. Daarnaast is aardwarmte een belangrijke bron, mede vanwege de gunstige geologische ligging van de stad. In 2018 opent de eerste Nederlandse binnenstedelijke aardwarmtecentrale aan de Leyweg in Den Haag. De totale potentie van Den Haag is om tien en maximaal vijftien bronnen te ontwikkelen.

Print Friendly, PDF & Email