Tijdens de meest recente boomveiligheidscontrole onder alle straatbomen in Den Haag heeft de gemeentelijke groendienst bij een esdoorn in het plantsoen aan de Exloostraat de zeldzame roetschorsziekte gevonden. Deze ziekte is dodelijk voor bomen, en de schimmel die deze ziekte veroorzaakt kan ook allergische reacties veroorzaken bij mensen.

“Daarom hebben we de boom helaas moeten verwijderen,” aldus de dienst. “Gelukkig is deze boomziekte nog zeldzaam in Nederland. De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Cryptostroma corticale. Deze dringt via wonden en gebroken takken bij de boom naar binnen. De houtvaten raken langzaam verstopt en de boom verliest steeds meer blad. Op de stam en takken waar de bast is verdwenen, ontstaan roetachtige plekken. In het najaar komen steeds meer zwart/grijze sporen op de buitenkant van de bast. Deze sporen kunnen met de wind verspreid worden en andere bomen besmetten.”

De kans dat de schimmel in de lucht komt en daadwerkelijk allergische klachten veroorzaakt bij omwonenden is gelukkig vrij klein, stelt de groendienst. Bij het verwijderen van de boom is deze kans wel groter. Daarom is de directe omgeving bij de Exloostraat onlangs tijdens de werkzaamheden helemaal afgezet. “De resten van de boom zijn zorgvuldig afgedekt en afgevoerd naar een vuilverbrandingsinstallatie.”

Print Friendly, PDF & Email