Om kankerpatiënten de beste zorg in de regio West te garanderen, hebben het Leids Universitair Medisch Centrum, Alrijne Zorggroep, het Groene Hart Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum en de Reinier Haga Groep zich verenigd in het Regionaal Oncologienetwerk West. Gisteren vond de startbijeenkomst van dit nieuwe netwerk plaats.

Binnen de ziekenhuizen in de regio West is een grote hoeveelheid kennis, expertise en ervaring aanwezig op het gebied van oncologie. De uitwisseling van al die kennis en expertise neemt dankzij het Regionaal Oncologienetwerk West verder toe, waardoor de ziekenhuizen meer van elkaar kunnen leren. “Dat leidt tot de beste en gelijkwaardige zorg in ieder deelnemend ziekenhuis.” Tegelijkertijd kunnen specifieke onderdelen van een zorgtraject in de toekomst juist mogelijk op één plek binnen het netwerk plaatsvinden, waar de beste specialisten uit de regio samenkomen. Bijvoorbeeld voor de operatie van een zeldzame tumor. Voor een patiënt biedt dit zekerheid en gemak. “De beste zorg is namelijk dichtbij als het kan, verder weg als het moet,” aldus de ziekenhuizen.

Patiënten merken vooralsnog niets van het Regionaal Oncologienetwerk West en eigenlijk moet dat ook zo blijven, volgens Guy Peeters, onafhankelijk voorzitter van het netwerk. “Voor een patiënt met kanker moet iedere voordeur de juiste zijn. Welk ziekenhuis in de regio je ook binnenloopt, het moet vanzelfsprekend zijn dat je de best mogelijke behandeling krijgt. Daar wil je als patiënt niet over na hoeven denken. Het Regionaal Oncologienetwerk West zorgt hiervoor door achter de schermen alles goed te regelen.”

In de regio West zijn eerder al vergelijkbare stappen gezet. Corrie Marijnen, voorzitter van het overleg tussen de oncologiecommissies van de ziekenhuizen: “Patiënten met gevorderde eierstokkanker worden binnen onze regio al in gespecialiseerde ziekenhuizen geopereerd, terwijl de voor- en nabehandelingen grotendeels plaatsvinden in het eigen vertrouwde ziekenhuis. Ook voor bijvoorbeeld darmkanker en huidkanker wordt door sommige partners al gewerkt met één gespecialiseerd team.”

Het Regionaal Oncologienetwerk West is de volgende stap in die regionale samenwerking.

(foto van de startersbijeenkomst van gisteren)

 

Print Friendly, PDF & Email