Egel-opvang Den Haag doet een beroep op alle Hagenaars en Hagenezen om hun tuinen niet volledig te bestraten. Nell de Vries, die al meer dan 25 jaar vrijwilliger is bij de opvang in de Westduinen, ziet namelijk met lede ogen aan hoe steeds meer bewoners in de wijken achter de duinen hun tuinen betegelen. “Ik houd mijn hart vast,” zegt Nell. “Egels kunnen geen voedsel vinden of overwinteren in deze tuinen. Als opvang maken we ons hier zorgen over.”

In verschillende Nederlandse gemeenten wordt al gespeeld met het idee van een ‘tegeltax’. Bewoners die hun tuinen voor een groot deel of volledig bestraten, zouden daarvoor dan belasting moeten betalen. Dit omdat uit onderzoek blijkt dat het betegelen van tuinen grote ecologische gevolgen kan hebben: de riolering raakt overbelast omdat regenwater niet kan wegzakken, op warme dagen blijft de hitte langer hangen, fijnstof neemt flink toe, en de biodiversiteit neemt juist enorm af. Dat laatste betekent dat ook de egel zijn neus niet meer laat zien.

En laat het in andere opzichten nu juist zo goed gaan met de Haagse egel. Nell vertelt dat de egelopvang de laatste tien jaar bijvoorbeeld veel minder vergiftigde egels binnenkrijgt. “Niet alleen de gemeente, ook bewoners strooien minder slakkengif. Egels die deze vergiftigde slakken opeten, sterven hierdoor gelukkig ook minder vaak een nare dood.” Daarnaast krijgt de opvang meldingen van gevonden egels binnen uit heel Den Haag. In de binnenstad is er natuurlijk weinig groen, maar verder lijkt het prima toeven voor Haagse egels. “Overal waar parken zijn en waar mensen groene, open tuinen hebben, vind je egels.”

Zoals elk jaar rond deze tijd, zit de egelopvang dan ook weer stampvol. Aan het einde van de zomer en aan het begin van de herfst worden egels geboren. Zeker bij een tweede nest kan de moeder-egel haar jongen verwaarlozen omdat ze zelf goed doorvoed aan haar winterslaap wil beginnen. Volgens Nell zijn het daarom vooral de ‘alleenstaande kleutertjes’ die extra zorg nodig hebben. “Jonge egels bijvoeren is prima. Kattenvoer, zowel brokjes als blikvoer, is heel geschikt voor egels. En mensen die geen zin hebben het leger buurtkatten aan te trekken: egels zijn ook gek op een paar likjes pindakaas.” Melk is daarentegen niet goed voor egels. Maar met een bakje water of desnoods kattenmelk maak je ze wél blij.

Egelopvang Den Haag organiseert elke eerste zaterdag van de maand een open dag. Belangstellenden kunnen dan van 14 uur tot 16 uur een kijkje komen nemen. Omdat er veel nieuwsgierige kleuter-egels in de opvang zitten, is een bezoek volgens Nell op dit moment erg de moeite waard. Mensen die een zieke of verzwakte egel hebben gevonden, kunnen deze dagelijks van 10 uur tot 12 uur bij de opvang brengen. Meer informatie: www.egelopvangdenhaag.nl

Juffrouw Egel komt even aansterken. (foto: Renske van de Merbel)

 

Print Friendly, PDF & Email