Zonnig Malieveld verwacht vandaag 80.000 bezoekers

Zonnig Malieveld verwacht vandaag 80.000 bezoekers

De elfde editie van het Bevrijdingsfestival vandaag op het Malieveld in Den Haag zal worden afgesloten met twee Haagse acts. Naast Di-rect verzorgt ook dj Matsoe Matsoe een slotact. Joey Spaan, alias Matsoe Matsoe, werd bekend door zijn deelname aan de realityshow Oh Oh Cherso. Ook Rondé, dj Fedde le Grand, saxofoniste Candy Dulfer en The Voice-finalist Samantha Steenwijk komen zingen en spelen. In totaal zijn er bijna veertig optredens op het Haagse Bevrijdingsfestival. De organisatie denkt vandaag bijna 80.000 bezoekers naar het Malieveld te trekken. Voor het volledige programma zie hier.

Veel muziek en naar verwachting uitbundige zonneschijn; dat zullen vandaag ook elders in Nederland de ingrediënten van Bevrijdingsdag zijn. Veertien bevrijdingsfestivals en talloze lokale initiatieven staan op stapel. Centraal thema is verzet. De feestelijke dag begint plechtig in Leeuwarden. Daar houdt schrijfster en filosoof Stine Jensen de jaarlijkse 5 mei-lezing in aanwezigheid van onder anderen premier Mark Rutte. De minister-president ontsteekt rond 13.30 uur het bevrijdingsvuur als signaal dat de veertien bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten in het land zijn begonnen.

Ambassadeurs van de Vrijheid zijn dit jaar rapper Ronnie Flex & Deuxperience, dj Fedde Le Grand en de Nederlands-Nieuw-Zeelandse band MY BABY. Met helikopters van Defensie vliegen zij van festival naar festival waar ze aandacht vragen voor de thema’s vrijheid en onvrijheid. De dag wordt afgesloten met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, deze keer door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Antony Hermus. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen het concert bij.

(foto: Haags Bevrijdingsfestival)

Print Friendly, PDF & Email

Share This