Dagblad070 | Notoire inbreker hoort celstraf eisen

Notoire inbreker hoort celstraf eisen

mainImage
Notoire inbreker hoort celstraf eisen

Een notoire veelpleger kun je de 47-jarige Hagenaar gerust noemen, die vrijdag voor de rechter stond. Na eerdere veroordelingen stond hij nu weer terecht voor 10 (pogingen tot) inbraak. Steeds op dezelfde manier: een ruit breken om binnen te komen. Nog een opmerkelijke overeenkomst: verdachte liet geregeld bloed achter.
Het waren steeds kleine ondernemers waar de verdachte 's nachts binnen probeerde te komen. Door een ruit te breken hoopte hij toegang te krijgen tot de bakkerij, de zonnestudio, de snackbar. Zes keer lukte dat, vier keer bleef het bij een poging.
Heel voorzichtig was hij niet. Op meerdere plaatsen delict werden bloedsporen gevonden, soms zelfs aan de kassalade. Het DNA kwam overeen met dat van verdachte. Op een andere plaats werden weer twee schoensporen op een ruit gevonden, die overeenkwamen met zijn schoenen. Verder dan twee barsten in het raam kwam hij daar niet.
De officier van justitie maakte vrijdag duidelijk dat verdachte veel slachtoffers heeft gemaakt. 'Het gaat om kleine bedrijfjes - soms nog maar net open - waar in de meeste gevallen een ravage is aangericht,' zei ze. 'Stel je eens voor dat je in alle vroegte wordt gebeld door de politie omdat er is ingebroken in het bedrijf waar jij hard voor werkt. Het enige wat je nog kunt doen is de schade opnemen en alles wat kapot is, herstellen.'
Het Openbaar Ministerie eiste 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 voorwaardelijk. Onder de voorwaarden onder meer een langdurige klinische opname van zes tot negen maanden. Als het aan het OM ligt moet verdachte nu ook nog een overgebleven voorwaardelijk deel van een oude straf uitzitten, namelijk 52 dagen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Foto: Digitaal Dagblad