Tegen twee jonge mannen die september vorig jaar betrokken zouden zijn bij een dodelijke straatrace, zijn donderdag straffen geëist tot negen maanden cel. Bij de race in de bebouwde kom in Rijswijk, waarin snelheden tot 93 kilometer per uur werden gehaald, werd een 62-jarige overstekende fietser doodgereden. Tegen de twintigjarige verdachte eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van negen maanden en een rijontzegging van vier jaar, hij reed met zijn auto de fietser dood. Zijn vriend en wijkgenoot (19 jaar) hoorde zeven maanden cel en ook een rijontzegging van vier jaar tegen hem eisen. Hij zag het ongeluk gebeuren maar reed door.

Omdat er geen sprake was van rijden onder invloed of andere overtredingen naast het te hard rijden, zoals bijvoorbeeld door rood rijden, komt de officier van justitie niet tot een hogere strafeis, legde zij uit. De mannen zelf ontkennen met klem dat zij met elkaar aan het racen waren op de Generaal Spoorlaan. Ze waren elkaar kort daarvoor toevallig tegengekomen en hadden elkaar gedag gezegd. Van een race of elkaar doelbewust opjutten, zou nooit sprake zijn geweest.

Uit onderzoek op sporen op de weg blijkt dat de auto met daarin de verdachte minstens 93 kilometer per uur heeft gereden. Hoe hard de ander in zijn auto reed, waarin hij met zijn neef en een vriend zat, is niet duidelijk geworden. Waarschijnlijk was dat ongeveer even hard of misschien zelfs nog harder, want hij reed net iets voor de ander op het moment dat de fietser de weg overstak. Beiden waren al eerder met de politie in aanraking gekomen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

(bron: ANP)