Celstraf ontuchtpleger 12 jarig meisje

mainImage
Celstraf ontuchtpleger 12 jarig meisje

Een paar dagen was Nederland in de ban van de vermissing van een 12-jarig meisje uit de provincie Groningen, tot zij werd teruggevonden in Den Haag op 2 november 2016. Ze was door een toen 18-jarige man met de trein opgehaald en meegenomen om seks te kunnen hebben. Dinsdag stond de inmiddels 19-jarige verdachte voor de rechter.
De pleegouders van het meisje sloegen op 31 oktober aan het begin van de avond alarm, toen zij niet uit school was thuisgekomen. Haar telefoon was niet te bereiken en niemand wist waar zij was. Via een burgernetmelding en sociale media was al snel het hele land van de vermissing op de hoogte.
Een klasgenootje meldde dat ze het meisje die middag met een jongen bij een bushalte had gezien. Via camerabeelden en met technische hulpmiddelen, kon worden achterhaald dat ze met een 18-jarige man was meegegaan naar het station, om af te reizen naar Den Haag. Na anderhalve dag wist de politie haar daar midden in de nacht in een huis op te sporen.
De twee bleken al enkele maanden via Instagram en Whatsapp contact te hebben. In die gesprekken maakte verdachte al duidelijk dat hij uit was op seks. Dat hij haar vervolgens per trein heeft opgehaald in Groningen en meegenomen naar de verlaten woning van zijn broer om ongestoord zijn gang te gaan, maakt op het Openbaar Ministerie een nogal uitgekookte en berekenende indruk.
Verdachte had toegezegd dat ze dat weekend buiten leuke dingen zouden gaan doen. In werkelijkheid is het meisje het huis niet uit geweest, liet hij haar moederziel alleen achter als hij de deur uit ging en moest ze zich verstoppen als anderen op bezoek kwamen. Terwijl het land in rep en roer was, op zoek naar het meisje, hield verdachte haar verborgen en drong aan op seks. Terwijl hij wist dat ze in elk geval pas 13 jaar was - het meisje had zichzelf in de gesprekken een jaartje ouder gelogen.
Het Openbaar Ministerie neemt het verdachte erg kwalijk dat hij een zeer jong meisje in deze positie heeft gebracht. Hij had daarbij alleen oog voor zijn eigen seksuele behoeftes en totaal niet voor haar jeugdige gevoelens en lichamelijke integriteit.
De officier van justitie eiste op zitting 15 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk voor onttrekking aan het ouderlijk gezag en ontucht. Over twee weken doet de rechter uitspraak.


Foto: Digitaal Dagblad