mainImage

Druk op anonieme beller vergroot in zaak-Orlando

Afbeelding is niet meer beschikbaar
1 april 2018, 16:30 uur
112

Onderzoeksjournalist Martijn Mastenbroek, hoofdredacteur van Telstar-online met nieuws over Pijnacker en Nootdorp, richt zich op zijn platform rechtstreeks op de anonieme tipgever die een week na de vermissing van de 17-jarige scholier Orlando Boldewijn via het telefoonnummer van Misdaad Anoniem exact de plek aanwees in het Böttgerwater in Den Haag-Ypenburg waar de politie moest zoeken.

Sinds de vondst van het levenloze lichaam van de Rotterdammer houdt Mastenbroek een aparte blog bij over diens mysterieuze verdwijning. Er valt nu ook te lezen dat Orlando Boldewijn niet alleen na zijn date door een man uit Ypenburg bij de Blauwe Loper is afgezet, maar er eerder ook is opgehaald. De politie is zwijgzaam met informatie, maar Mastenbroek schrijft dat Orlando op het later gevonden vissersbootje is geweest. Kennelijk is om die reden de man die hem ophaalde en afzette bij de Blauwe Loper geen verdachte meer, maar een getuige.

Mastenbroek blijkt op zijn blog ook kennis te hebben vergaard hoe het toegaat op datingsites als Grindr en Bull Chat. “Er worden op Bull Chat prijsafspraken gemaakt voor seksdates, zogenaamde paydates. Dertig en vijftig euro zijn standaardtarieven, krijg ik te horen,” schrijft hij.

Als hij met die info contact zoekt met het COC in Amsterdam, reageert men verbolgen naar Mastenbroek. “Gevaarlijk. Wat heeft de dood van Orlando met deze apps te maken? De apps werden afgedaan als ‘een zoektocht naar genegenheid en liefde’ en ‘ook jongeren zijn op zoek naar liefde’. Ik nam het allemaal voor waar aan,” aldus de onderzoeksjournalist, “en voelde mij zelfs een beetje bezwaard dat ik gebeld had. Tot ik zelf op onderzoek ging. En je maakt mij niet wijs dat deze schimmige wereld bij het COC niet bekend is.’’

Persoonlijke boodschap

Om een einde te maken aan de onzekerheid waarmee de dood van Orlando Boldewijn omgeven is, richt Mastenbroek zich nu op zijn blog als volgt tot de anonieme tipgever: “Sinds 18 februari 2018 staat de wereld van de ouders van Orlando, maar ook die van zijn familie, vrienden en klasgenoten op zijn kop. Sterker nog: ze hebben geen leven meer. Hun lieve Orlando is uit het leven weggerukt. Waarom? Dat is de grote vraag. Ook jouw leven moet momenteel een grote puinhoop zijn. Een week lang heb je met een geheim rondgelopen. Terwijl de politie aan het flyeren was in trams, bussen en metro’s, wist jij allang dat hij nooit meer thuis zou komen. Orlando lag namelijk in het water van de Blauwe Loper in Ypenburg.”

“Kreeg je spijt? Werd de druk je te veel en belde je de precieze vindplek door naar Meld Misdaad Anoniem? Het is een juiste stap geweest, maar niet de laatste. Je weet dat er een tweede stap gezet moet worden! De familie en vrienden van Orlando hebben het recht om te weten wat er de laatste uren van zijn leven is gebeurd. Misschien was het wel een ongeluk en ben je geschrokken? Was je jezelf niet en is er iets helemaal misgegaan? De stap naar de waarheid moet worden gezet. Het wordt tijd de je naar voren stapt en alles uit de doeken doet. Het moet knagen, je slapeloze nachten opleveren en blijven achtervolgen. Dat gevoel gaat nooit meer weg, tenzij je je hart lucht.”

“De opluchting zal groot zijn. De consequenties misschien ook, maar zonder antwoorden blijft deze nachtmerrie voortleven; bij iedereen en voor jou misschien nog wel het meest. Wie je ook bent. Waar je ook bent. Pak de telefoon en bel de politie. Ze zullen je heus niet meteen met een arrestatieteam uit je bed trekken. Ze zijn blij dat je belt, echt.’’


Foto: Digitaal Dagblad