Flinke buit bij politie-actie Laak na klachten bewoners

mainImage
Flinke buit bij politie-actie Laak na klachten bewoners

Politie, brandweer, HTM, Stedin, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Douane en meerdere teams van de gemeente Den Haag hebben gisteren een grote handhavingsactie in Laakkwartier uitgevoerd. De diensten trokken signalen na van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit. Dit soort acties is bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren. In het bijzonder was tijdens deze actie aandacht voor alcohol- en drugsgerelateerde overlast. "Bewoners reageerden positief en tevreden," aldus de gemeente.

De Haagse Pandbrigade controleerde 17 panden. Bij de meeste woningen werden misstanden aangetroffen, zoals illegale kamerverhuur. In 25 gevallen rekende de verhuurder een veel te hoge huurprijs. De pandeigenaren ontvangen hiervoor een brief met een waarschuwing. Het gemeentelijk huurteam gaat de huurders helpen en adviseren. De politie controleerde 2 woningen waar sprake was van drugsoverlast. Hierbij zijn 4 personen gearresteerd. De politie doet verder onderzoek.

Het horecateam bezocht 8 zaken. Daarvan waren 7 horecagelegenheden niet in orde. Twee zaken hadden geen vergunningen en moesten direct de deuren sluiten. Een aantal shishalounges kreeg een controle. De Douane nam hierbij 5 kilogram in beslag, waarover geen accijns was betaald. Hiernaast zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 4 boeterapporten opmaken. Diverse lounges voldeden niet aan de regels. Na afronding van het onderzoek door de NVWA kunnen fikse boetes volgen.

Politie, Belastingzaken en het gemeentelijke team Parkeren controleerden tijdens een verkeerscontrole tientallen voertuigen. De politie heeft 19 bekeuringen uitgeschreven. Het team Parkeren heeft bijna 8000 kentekens gescand op het betalen van parkeergeld. De eigenaren van 295 voertuigen hadden niet betaald. Zij krijgen een naheffing van ongeveer € 70,- thuis gestuurd. Ook controleerde Belastingzaken, op basis van kentekens, de betaling van de gemeentelijke belastingen. Ze vonden hierbij voor € 13.420,- aan openstaande rekeningen. 9 auto’s kregen een wielklem. De controleur binnenwateren, gemeentelijke handhavers en de politie controleerden ’s nachts 103 boten op illegale bewoning. Er werden 8 personen aangetroffen. Ze moesten de bootjes verlaten en kregen een waarschuwing. De HTM controleerde op diverse locaties de vervoersbewijzen. 99 reizigers kregen een boete van € 55,-.


Foto: Digitaal Dagblad