De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 18-jarige Hagenaar, verdacht van misbruik van een 12-jarig meisje uit het Groningse Grootegast, op vrije voeten gesteld. Volgens de rechtbank zijn er geen gronden om de man langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ervan dat hij ontucht heeft gepleegd met het meisje.

Het kind verdween op 31 oktober vorig jaar nadat ze de bus van Grootegast naar Groningen had genomen. Haar vader plaatste een oproep op Facebook, die meer dan 90.000 keer werd gedeeld. Op 2 november vond de politie het meisje in een woning in Den Haag, waar de verdachte verbleef. Hij werd gearresteerd. De Hagenaar zou WhatsApp-contact met het slachtoffer hebben gehad, waarin hij aandrong op een ontmoeting. Hij zou van Den Haag naar Grootegast zijn gereisd om het meisje op te halen. In een korte verklaring zei hij vandaag dat de band met het meisje puur vriendschappelijk was en dat hij niets heeft gedaan.

Zijn advocaat Cansel Car had de rechtbank om vrijlating verzocht. De rechtbank deelde haar mening dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de man opnieuw de fout in zou gaan, als hij op vrije voeten zou komen. Gevaar voor herhaling was de enig overgebleven grond waarop de verdachte in voorarrest zat.

De vrijlating is tegen de zin van de officier van justitie. Volgens haar beseft de verdachte niet wat hij heeft gedaan, ondanks de ernstige gevolgen. Met het meisje gaat het "heel slecht", aldus de officier.

De zitting dinsdag was een tussentijdse. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt vermoedelijk op 9 mei.

(bron: ANP)