Dagblad070 | Illegale tv-diensten internet uit de lucht 

Illegale tv-diensten internet uit de lucht 

mainImage

In onder meer Nederland, Frankrijk en Bulgarije hebben politiediensten een netwerk van illegale iptv-diensten opgerold. In de regio Den Haag werden 93 servers platgelegd.

Vooral Italiaanse klanten keken op die manier illegaal naar tv-zenders. Het netwerk zou sinds 2015 in de lucht zijn en maandelijks meer dan twee miljoen euro opbrengen. Vlak voor de servers uit de lucht gehaald werden, telde de politie dat er alleen al in Italië meer dan zevenhonderdduizend mensen illegaal de een Championsleague-wedstrijd keken.

Volgens het Nederlandse OM zijn er geen Nederlandse bedrijven slachtoffer geworden, ‘maar is de Nederlandse infrastructuur er wel voor misbruikt’. In heel Europa werden tweehonderd servers stopgezet waarvan de helft dus in Nederland. Volgens cybercrime-officier Lodewijk van Zwieten heeft Nederland ‘een grote betaalbare en betrouwbare hostingbranche’ en zijn miljoenen klanten over de gehele wereld er klant. ‘Ook criminelen dus’. Hostingbedrijven zijn in Nederland in principe niet verantwoordelijk voor wie bij hen digitale opslagruimte huurt.