Is de 31-jarige Hagenaar van Syrische origine die momenteel in het Erasmus MC vastgeketend aan zijn ziekenhuisbed opstandig ligt te zijn, een koelbloedige terrorist of een levensgevaarlijke gek? Volgens mensen die hem van nabij hebben meegemaakt, vertoont hij trekken van beiden. De recherche van Den Haag brengt momenteel de achtergronden in kaart van de man die gisteren op klaarlichte dag drie mensen neerstak langs het water van het Johanna Westerdijkplein achter NS-station Hollands Spoor, in de omgeving van de Haagse Hogeschool.

De manier waarop de 31-jarige Hagenaar gisteren zijn drie slachtoffers maakte, zou van een 'terroristische' koelbloedigheid zijn geweest; kalm, ijzig en doelgericht. De dader zou op filmpjes die door omstanders zijn gemaakt, bovendien hoorbaar de woorden Allahu akbar hebben geroepen, Arabisch voor God is de grootste; in het westen geldt de uitdrukking als een strijdkreet van islamitisch extremisme. Burgemeester Pauline Krikke riep vandaag op vooral niet te gaan speculeren en de recherche de tijd te geven het wel en wee van de messentrekker te onderzoeken.

Er zijn ook signalen dat we hier te maken hebben met een psychiatrische patiënt. Gisteren liet de politie weten dat het bij de 31-jarige dader om een bekende gaat, die eerder staande is gehouden voor 'verward gedrag'. Dat zou op 2 februari van dit jaar zijn gebeurd tijdens een hoogst opmerkelijk voorval aan het Lage Zand in het centrum, in de buurt van NS-station Den Haag CS. Ons verslag van destijds meldt daarover: de man schreeuwde, had knetterharde muziek aan en begon al zijn meubels één voor één naar buiten te gooien, midden op straat en op de tramrails. Daarvan raakte HTM dusdanig van slag dat zij trams 9 en 16 moest omleiden en de halte Kalvermarkt-Stadhuis tijdelijk buiten gebruik moest stellen. De politie zette toen een groot gebied af. Bewoners mochten vanwege het gevaar niet naar hun woning en bezoekers uit het centrum mochten hun fiets niet pakken. Op videobeelden van het incident is te zien hoe de man in boxershort en op blote voeten, tegenstribbelend, naar een politiewagen wordt geleid. Hij is toen met spoed overgebracht naar de Opvang Verwarde Personen (OVP) op het hoofdbureau van politie, waar hij is opgevangen door een speciaal zorgteam van Parnassia. Hoe lang hij daar toen is gebleven, is onbekend. De OVP heeft weliswaar twaalf zorgverblijven, maar deze zijn niet bedoeld voor permanente psychiatrische zorg.

Terrorist of knettergek; wat in elk geval vaststaat, is dat hij levensgevaarlijk is. De drie mensen die hij gisteren neerstak, raakten ernstig gewond. De 21-jarige Zoetermeerder en twee Hagenaars van 35 en 41 jaar zijn buiten levensgevaar, maar worden nog steeds behandeld in het ziekenhuis. Dat geldt ook voor de messentrekker zelf. Hij ligt in het Rotterdamse Erasmus MC en wordt bewaakt. Hij is bij kennis en wordt verhoord over zijn motief en de achtergronden van het incident, aldus de politie, die zegt ernaar te streven meer informatie bekend te maken. "Maar vanwege het onderzoeksbelang kan dit nu nog niet."

De 31-jarige Hagenaar liep na de drie steekincidenten weg via de Leeghwaterkade. Daar werd hij door een inmiddels gearriveerd arrestatieteam in zijn been geschoten. Maar ook toen wilde hij zich nog steeds niet overgeven en hield hij het mes stevig in zijn rechterhand geklemd. Pas toen de politie het stroomstootwapen inzette, liet de Hagenaar het mes vallen en kon hij worden overmeesterd.

[caption id="attachment_9677" align="alignleft" width="900"] Het opmerkelijke incident aan het Lage Zand in Den Haag, waarbij alle huisraad door de verwarde man op straat werd gegooid en trams moesten worden omgeleid; archieffoto Regio 15[/caption]