Krikke: als stad bepalen of we dit nog willen

mainImage
Krikke: als stad bepalen of we dit nog willen

De directeur veiligheid van de gemeente Den Haag heeft van burgemeester Pauline Krikke de opdracht gekregen om een evaluatie op te stellen over wat er mis ging tijdens het vreugdevuur op het strand van Scheveningen tijdens de jaarwisseling. Door rondvliegende vonken is veel schade ontstaan.

''Ik ben me rot geschrokken over de gebeurtenissen. Ik twijfel met politie en justitie over de toekomst van de vreugdevuren. We moeten als stad bepalen of we hiermee door willen gaan en moeten met zijn allen als stad bepalen of we dit nog wel willen'', zei Krikke bij een persconferentie.

De bouwers van de vreugdevuren op het stand van Scheveningen hebben zich niet aan de afspraken gehouden over de hoogte van de vreugdevuren. ''De bouwers hebben in het holst van de nacht extra hout op de stapels gedaan'', aldus Krikke. De stapels mochten 35 meter hoog worden en 10.000 kuub hout bevatten, maar de stapels zijn volgens Krikke uiteindelijk 13 meter hoger geworden.

Toen bleek dat de vreugdevuren hoger werden heeft gemeente op laatste moment besloten veiligheidshekken verder van het vuur te zetten om publiek op afstand te houden. Maar het ging toch mis toen de wind aantrok en er vliegende vonken van de vreugdevuren af kwamen.

Er is dinsdagavond opnieuw een gesprek met de bouwers om ze aan de afspraken te herinneren. Krikke kan nog niet ingaan op vraag of er wel een vergunning voor het aansteken van de te hoge stapels is gegeven. ''Er zijn verschillende papieren die hier een rol in spelen. De dossiers worden nu doorgenomen om daar opheldering over te krijgen'', aldus de burgemeester.


Foto: Digitaal Dagblad