Malek, de 31-jarige inwoner van Den Haag van Syrische origine die op 5 mei drie mensen neerstak, ontwikkelde sinds 2015 steeds meer waanideeën. Zo dacht hij dat hij achtervolgd werd en dat er geheime organisaties waren die hem wilden vermoorden. Dat heeft een vriend van Malek, Abdul Rahman Kaseem, verklaard tegenover de NOS. Volgens Kaseem was 2015 een kantelpunt. In dat jaar zou Malek in Nederland een aanvraag hebben gedaan voor gezinshereniging met zijn vader, maar die werd afgewezen. Daarop waagde de vader zelf de oversteek, maar overleed daarbij. Malek moest volgens Kaseem naar Italië om zijn vader te identificeren.

Volgens Kaseem kon hij het verlies niet verkroppen. In een diepe depressie zou hij wiet zijn gaan roken en alcohol zijn gaan drinken, in combinatie met medicijnen. Nadat hij zijn broertje had geslagen en later zijn inboedel op straat had gegooid, werd hij opgenomen in GGZ-instelling Parnassia. Maar die liet hem na een paar manden weer naar huis gaan. Kaseem begrijpt dat niet. "Hij dacht dat mensen dienaars van de duivel zijn, van demonen. Hij ging daardoor twijfelen aan alles. Alle mensen zagen dat hij gek was. Hij mocht gewoon vrij rondlopen."

De familie van Malek bevestigde vanmorgen bij monde van advocaat Job Knoester aangifte te gaan doen tegen de GGZ-instelling Parnassia. Met meldingen over de zorgelijke geestestoestand van Malek werd volgens de familie hoegenaamd niets gedaan. “We willen aangifte doen voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel omdat er niet tijdig is ingegrepen. In het verleden is het al vaker gebeurd dat zulke meldingen niet op waarde zijn geschat. Ook daarom is het goed dat hier eens goed kritisch naar wordt gekeken,” aldus advocaat Job Knoester. De familie en advocaat zijn nog bezig om bewijzen te verzamelen om de aangifte te ondersteunen.

(foto en bron: ANP)