Dagblad070 | Politie-actie tegen grootschalige wapenhandel

Politie-actie tegen grootschalige wapenhandel

mainImage

De politie heeft op veertien plekken in het land, waaronder Gouda, invallen gedaan in een langlopend onderzoek naar grootschalige wapenhandel. Daarbij zijn acht mensen aangehouden, meldden de politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag. Bij de actie zijn twee handvuurwapens, twee dozen munitie, cashgeld en 100 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Volgens de politie ging het om een 'hoog professionele bende' die vele tientallen en mogelijk honderden wapens heeft verhandeld de afgelopen jaren. Het OM ziet vijf van de acht opgepakte verdachten als hoofdverdachten van het criminele netwerk. Het gaat om mannen tussen de 22 en 42 jaar. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De doorzoekingen waren in twaalf woningen en twee bedrijfspanden in Den Haag, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Gouda en Huis ter Heide. In die laatste plaats ging het om een woonwagenkamp.

Volgens de politie werden de wapens geleverd aan andere criminelen, onder andere actief in de drugshandel. Deze criminelen pleegden volgens de politie ook misdrijven die eerder in het nieuws zijn geweest. Welke dat zijn, wil ze niet zeggen. Er zijn geen aanwijzingen dat de bende die nu is aangepakt gelinkt is aan andere netwerken, terrorisme of aan de bende van Ridouan Taghi.

De wapens zijn onder meer afkomstig uit Slowakije en Kroatië. Tijdens het onderzoek kwamen deals naar boven van soms wel tientallen wapens tegelijk, blijkt uit onderschepte informatie. "De doorloopsnelheid van de handel is enorm hoog. Het spul komt binnen, soms in grote hoeveelheden, en is dan direct weer weg", aldus de politie. Dat toont volgens het onderzoeksteam de professionaliteit aan van "deze groothandel".

Eerder werden in het onderzoek, dat in september vorig jaar begon, al vier (semi)automatische wapens in beslag genomen.


Door: ANP | Foto: ANP