De ober die in Praag door een groep Nederlanders is mishandeld, wil schadevergoeding hebben. Door de vechtpartij liep ober Miroslav een hersenbloeding, een gebroken kaak en gebroken oogkas op. Zijn enkel is verbrijzeld. Hij is twee keer geopereerd. De schade aan de ogen van Miroslav is groot. Hij toonde tijdens een persconferentie in Praag een foto van zijn bloederige, opgezwollen oog van vlak na de knokpartij. "Ik weet niet of ik weer gewoon kan functioneren, want ik zie veel minder," zei de ober.

Ober Miroslav werkt al sinds zijn vijftiende bij een café in het centrum van Praag. Een groep Nederlanders ging daar op 21 april op het terras zitten om hun eigen bier te drinken. Toen een andere ober daar iets van zei, ontstond een opstootje. Miroslav wilde ingrijpen en werd vervolgens geschopt en geslagen. Van de groep Nederlanders zitten er twee nog steeds vast, onder wie de hoofdverdachte uit Den Haag. Het onderzoek naar hun rol kan nog maanden duren. Drie mensen kregen voorwaardelijke celstraffen. Ze zijn Tsjechië uitgezet en mogen de komende vijf jaar het land niet meer in.

Excuses heeft Miroslav niet van hen gekregen. Ze hebben ook niet geprobeerd om op een andere manier contact met hem te zoeken, aldus de ober. Excuses kwamen wel van de Nederlandse ambassade en van willekeurige Nederlanders. Miroslav zei veel steun gekregen te hebben vanuit Nederland, via talloze mailtjes en kaarten, en veel bloemen, chocolade en zelfs alcohol. De verwachting is dat Nederlanders ook bijdragen aan een speciale rekening die zijn collega's voor hem hebben geopend. Daarop willen ze geld inzamelen voor het onderhoud van de ober en zijn familie tijdens zijn herstel.

(foto en bron: ANP)