Steeds meer mensen zeggen hun steun op van de Nederlandse afdeling van Oxfam Novib vanwege wandgedrag van Britse Oxfam-medewerkers. Inmiddels zijn het er ongeveer 1700. Zondag hadden al ruim zevenhonderd donateurs opgezegd. De hulporganisatie heeft in ons land ongeveer 330.000 donateurs.

Vorige week erkende Oxfam dat Britse werknemers zich in 2011 schuldig hadden gemaakt aan wangedrag in Haïti. The Times had eerder bericht over vermeende seksfeesten met jonge prostituees na de aardbeving in 2010 op dat eiland. De Britse adjunct-directeur stapte naar aanleiding daarvan op.

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) maakte vandaag bekend dat ze in contracten met hulporganisaties protocollen over integriteit wil opnemen. Die afspraken moeten ervoor zorgen dat geld kan worden teruggeëist bij wantoestanden. Kaag noemde de gebeurtenis op Haïti "totaal onacceptabel". Op de vraag van de PVV of zij voor een beroepsverbod is voor leden van hulporganisaties die bij dergelijke wantoestanden betrokken zijn, zei Kaag dat haar "emotionele reactie ja is". Maar ze moet dat eerst verder uitzoeken.

De protocollen in de contracten moeten naast financiële fraude ook gaan om zaken als seksuele misstanden. Als dat dan gebeurt, kan een organisatie worden aangesproken op contractbreuk en kan geld worden teruggevorderd, aldus de minister. Ze gaat ook met de sector overleggen. "Het zijn er altijd een paar die het verpesten voor de rest," aldus Kaag.

(het kantoor van Oxfam Novib aan de Mauritskade in Den Haag; foto: ANP)