Tijdens een grote actie tegen illegaal gokken in Den Haag heeft de politie vijf mensen gearresteerd. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en witwassen, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De groep zou geld hebben verdiend met zogeheten gokzuilen, computers waarop mensen kunnen wedden op sportwedstrijden. Die stonden in winkels, horecazaken, kapsalons en belwinkels.

In totaal werden vandaag elf locaties in de Hofstad doorzocht. Politie en justitie werkten samen met onder meer de Belastingdienst, de Kansspelautoriteit en de gemeente. "Achter de gokzuilen gaat een criminele organisatie schuil die een ondermijnend effect heeft op de samenleving," aldus het OM. Belasting betalen is er niet bij en de illegale winst wordt mogelijk gebruikt voor andere criminele activiteiten. Of er worden bijvoorbeeld panden mee gekocht om het geld wit te wassen.

Het afgelopen jaar controleerden gemeente, politie, OM en Belastingdienst zo’n zeventig verschillende locaties in Den Haag. In totaal werden door de burgemeester het afgelopen jaar acht locaties tijdelijk gesloten omdat er illegaal gegokt werd. De overige zaken ontvingen een waarschuwing.


(voorbeeld van een gokzuil; foto: OM, parket Den Haag)