De ober die in Praag in elkaar werd geslagen door een groep Nederlanders, krijgt heel veel steun vanuit Nederland. Zijn vriend Jiri Brych, die het woord voert voor de ober en zijn familie, zegt dat tegen ANP Video. Brych, een oud-agent, wil volgende week naar Nederland komen om onderzoek te doen naar de daders. Hij wil onder meer weten of de daders in ons land ook al eens over de schreef zijn gegaan, zodat de Tsjechische politie die informatie kan gebruiken. "Veel mensen sturen e-mails om te steunen, ze willen helpen. Voor ons is het heel fijn om hun belangstelling te zien. Daarom wil ik gaan. Zij willen ook de waarheid weten, de echte informatie over het gevecht," zegt hij via een tolk op het terras van bar Polpo, waar de mishandeling gebeurde.

Ober Miroslav raakte zwaargewond door de mishandeling. Hij ligt nog steeds op de intensive care van een ziekenhuis in Praag, maar is inmiddels bij bewustzijn en buiten levensgevaar. Volgens Brych heeft de man onder meer een hersenbloeding opgelopen en is zijn kaak op drie plaatsen gebroken. "Ook zijn oogkas is gebroken en zijn oog lag er deels uit. Hij had een gat bij zijn slaap. Nu is hij stabiel. Hij kan praten en zien, maar geestelijk gaat het slecht met hem," aldus de oud-agent, die in zijn eentje naar Nederland zegt te komen in plaats van met een vriendengroep, waarvan gisteren sprake was.

Hoofdverdachte in dit inmiddels beruchte kopschoppen-drama op het Praagse terras, waarvan bewakingscamera-beelden de hele wereld over zijn gegaan, is een krachttrainer uit Den Haag. Zeven Nederlanders van 24 tot 32 jaar oud werden opgepakt. Drie van hen kregen voorwaardelijke celstraffen. Ze zijn Tsjechië uitgezet en mogen het land de komende vijf jaar niet meer in. Twee verdachten werden snel vrijgelaten en twee anderen zitten nog vast, onder wie de hoofdverdachte uit Den Haag.

(Jiri Brych bij het terras waar het inmiddels beruchte kopschoppen-drama plaatshad ; foto: ANP)