Dagblad070 | Zwanen-drama van een ongekende omvang

Zwanen-drama van een ongekende omvang

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het noodhospitaal voor besmeurde watervogels wordt ingericht op de parkeerplaats van de Maeslantkering bij Hoek van Holland. De bedoeling is dat de tijdelijke vogelopvang maandagochtend wordt opgebouwd, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Tot de opbouw van de opvang is besloten omdat de opvang van Stichting Vogelklas Karel Schot de drukte niet meer aankan. De bedoeling is dat in het noodhospitaal vogels in eerste instantie worden opgevangen en gestabiliseerd. Vervolgens worden ze gerevalideerd, waarbij sprake is van onder meer het schoonmaken van de dieren. Vervolgens kunnen de dieren op deze locatie aansterken.

De opvang zelf zal waarschijnlijk bestaan uit tenten. Met het aanschaffen van materialen voor de inrichting en de verzorging is begonnen, aldus de woordvoerster. Hoeveel mensen in het noodhospitaal gaan werken, is onbekend. Het zal gaan om vogelverzorgers van de gespecialiseerde organisaties Sea Alarm en Son-Respons. Ook zijn er veel vrijwilligers nodig. Daarover volgt mogelijk nog een oproep. Hoe groot de opvanglocatie wordt, is nog niet bekend. Maar volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat is er wel behoefte aan de nodige ruimte, omdat vooral zwanen met olie zijn besmeurd. En dat zijn grote vogels.

Rijkswaterstaat schiet alle kosten voor die nodig zijn voor het noodhospitaal. Vervolgens zullen de kosten verhaald worden op de eigenaar van de tanker die de 200 ton stookolie lekte in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam, het bedrijf Odfjell. Minstens achthonderd vogels zijn met olie besmeurd. In ieder geval een zwaan is al overleden, zo meldde een woordvoerder van Reddingsteam Zeedieren Nederland eerder.

(foto en bron: ANP)


Foto: Digitaal Dagblad