10 steden spelen Tong Tong en Carillon 15 augustus

11 August 2020, 10:05 uur
Algemeen
mainImage

Op 15 augustus voeren beiaardiers van kerken in Den Haag, Helmond, Groningen, Utrecht, Venlo, Venray, Oirschot, Waalre en Hoorn het muziekproject Tong Tong en Carillon uit. De nieuwe composities voor het carillon zijn beïnvloed door oosterse gamelanmuziek. Wat begon als een lokaal initiatief in Den Haag, vindt inmiddels in 10 steden plaats. Aanleiding is de herdenking van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.

De componisten Sinta Wullur en Renadi Santoso schreven in opdracht van Stichting Tong Tong muziekstukken voor carillon om de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan te herdenken. Sinta Wullur componeerde Suka dan Duka (vreugde en pijn) en Karimalan (geluk, succes). Renadi Santoso schreef het stuk Freedom Bells.

Tong Tong en Carillon zal 15 augustus in de volgende steden door diverse beiaardiers uitgevoerd worden:

•   Helmond, Lambertuskerk, 10.00-10.30 uur, Rosemarie Seuntiëns

•   Groningen, Martinitoren, 11.00 -12.00 uur, Auke de Boer

•   Utrecht, Domtoren, 11.00 -12.00 uur, Malgosia Fiebig

•   Venlo, Sint Martinuskerk, 12.00-13.00 uur, Marcel Siebers

•   Venray, St.Petrusbanden toren 14.00 -14.30, Rosemarie Seuntiëns

•   Den Haag, Grote Kerk 14.00 -14.30, Gijsbert Kok (live te volgen via YouTube)

•   Oirschot, Sint-Petrusbasiliek, 16.00 – 16.30 uur, Rosemarie Seuntiëns

•   Hoorn, Grote Kerk, 16.00 – 16.45, Frits Reynaert

•   Waalre, Oude Sint Willibrorduskerk, 16.00 – 16.30 uur, Nan Los-Laros

•   Roermond, Stadsbeiaard op Stadhuis, 12.00 -12.30 uur, Rosemarie Seuntiëns

Over het project

Op 15 augustus a.s. wordt herdacht dat 75 jaar geleden officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Stichting Tong Tong bedacht het muziekproject ‘Tong Tong en Carillon’. Ook andere Haagse organisaties geven 15 augustus aandacht aan deze belangrijke gebeurtenis. Tong Tong en Carillon is mede tot stand gekomen met steun van Gemeente Den Haag (Culturele Projecten) en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.

Over Stichting Tong Tong

Stichting Tong Tong (1960) is de oudste Indische culturele organisatie van Nederland. Haar doel is de Indische cultuur te stimuleren en de kennis over Indische mensen en hun cultuurgeschiedenis te bevorderen. Deze doelstellingen zijn het meest zichtbaar op het Tong Tong Festival, het culturele programma van de jaarlijkse Tong Tong Fair. Daarnaast geeft de stichting boeken uit en maakt tentoonstellingen. Stichting Tong Tong werkt vanuit de opvatting dat Indische cultuur een onlosmakelijk deel van de Nederlandse cultuur is, en Indische geschiedenis een onderdeel van de vaderlandse geschiedenis.