45.000 fans luisteren en kijken naar Borsato

29 May 2019, 20:37 uur
Algemeen
mainImage
Richard Jongste

"In die 29 jaar dat ik muziek maak, hebben mensen herinneringen bij de liedjes", zei Marco Borsato voor de camera van het ANP vlak voor zijn eerste show van een reeks, die zojuist in De Kuip is gestart. en waar hij na vijftien jaar terugkeerde. "Ze zijn mensen verloren, hebben ontmoetingen gehad, emotionele momenten meegemaakt. Er is voor iedereen wel een liedje dat je doet terugdenken aan een bepaald persoon of een bepaalde gebeurtenis. Dat gaan we deze shows met zijn allen vieren."

Marco staat niet alleen in De Kuip. Hij heeft een reeks gastartiesten uitgenodigd om met hem het podium te betreden, onder wie André Hazes, Maan, Lil Kleine en DI-RECT. Marco neemt naar eigen zeggen "de beste mensen uit allerlei muziekdisciplines" mee. Bang dat zijn publiek die andere stijlen niet kan waarderen, is hij niet. "Er is niemand die maar naar één soort muziek luistert. We houden van André Hazes als we in de kroeg zijn en als we in de discotheek staan willen we allemaal juist een goede dancetrack. Dat komt nu allemaal samen."

Iets unieks

Onlangs lanceerde Marco al een single die hij maakte met gastartiesten Armin van Buuren en Davina Michelle: Hoe het danst. De plaat, de eerste van een serie nieuwe samenwerkingen met zijn vaste schrijfpartner John Ewbank, was voor Armin een voorwaarde om samen in De Kuip te staan. "Ik zei tegen hem: als we dit doen dan wil ik dat er ook een liedje komt", zegt Van Buuren. En zo geschiedde. Het werd een Nederlandstalig nummer “waar je op kan dansen, want ik kan natuurlijk niet met een zwijmelnummer optreden. We stappen allemaal uit onze comfortzones. Daardoor is het echt iets unieks geworden.”

Uniek is het gastoptreden voor Maan ook. Toen de zangeres hoorde dat ze met Marco het podium mag delen, voelde ze vooral ongeloof. "Het is super vet cool", jubelt de zangeres, die in The Voice door Marco gecoacht is. "Toen ik 8 jaar was, keek ik filmpjes dat Marco in De Kuip stond. Dan deed ik zelf alsof ik Trijntje of Do was." Al op jonge leeftijd zong ze het nummer Als er nooit meer een morgen zou zijn mee. "Ik werd heel erg geraakt door dat liedje. Het was het eerste volwassen liedje dat ik zong. Dat ik nu ik met Marco mag zingen maakt de cirkel rond."

Record

Met de vijf shows van dit jaar staat Borsato nu in totaal vijftien keer in De Kuip. Niet eerder gaf een artiest zo vaak een concert in het stadion. Hij verbreekt daarmee het record van The Rolling Stones, die er tien keer optraden. Hoewel het hem "nooit om de records begonnen is", heeft het pakken van dat record “toch iets magisch”.

Hoewel De Kuip “even uit de mottenballen” gehaald moest worden, is Borsato bijzonder te spreken over de sfeer in het stadion. “Het leeft, het beweegt letterlijk en figuurlijk met je mee. En De Kuip is van het publiek.” Een publiek dat bestaat uit de generatie van bijna dertig jaar geleden en die van nu. “Het is oud en nieuw, het is jong en oud. Als je die mensen bij elkaar zet dan is het een rijk gevoel.”

Er volgen momenteel 45.000 bezoekers het eerste concert.