Dagblad070 | 9 Nederlandse films in de bioscoop-top 20

9 Nederlandse films in de bioscoop-top 20

mainImage

Bijna de helft van alle titels in de top 20 van populairste bioscoopfilms van dit moment zijn van vaderlandse bodem. Negen van de twintig films zijn Nederlandstalig, blijkt vrijdag uit de cijfers van de bioscoopsector. Het gebeurt zeer zelden dat Nederlandse films zo prominent aanwezig zijn in het toplijstje.

De romantische komedie Fuck de liefde, met Thijs Römer, Bo Maerten en Edwin Jonker, trekt ondanks alle negatieve recensies nog steeds volle zalen en staat met 187.000 bezoekers op de derde plek van de lijst. Genregenoot Wat is dan liefde, met Maarten Heijmans en Elise Schaap, draait sinds donderdag en komt meteen binnen op plek vier.

Het is duidelijk dat het herfstvakantie is; drie familiefilms hebben zich in de top 20 genesteld. Op plek 9 staat De Club van Lelijke Kinderen, de verfilming van het boek van Koos Meinderts over een president die alle lelijke kinderen wil laten verdwijnen. Daarnaast staan er twee nieuwe Sinterklaas-films in de lijst: Waar is het grote boek van Sinterklaas? (met Carlo Boszhard) op plek 18 en De Brief voor Sinterklaas (met Bram van der Vlugt) op plek 20.

De Belofte van Pisa

Verder doet het YouTube-sterren-vehikel Misfit II het nog steeds goed, met in totaal 107.000 bezoekers op de elfde plaats. En ook thriller Instinct, met Carice van Houten en Marwan Kenzari, houdt redelijk stand met 55.000 bezoekers in drie weken tijd. Ook paardenfilm Whitestar - met Britt Dekker- en de lyrisch ontvangen boekverfilming De Belofte van Pisa (over een Marokkaanse tiener die zich inschrijft voor het elitaire conservatorium) staan verder nog in de lijst, op plekken 16 en 19.

De best bezochte film van Nederland blijft overigens Joker. De grimmige ‘origin story’ over de grootste schurk uit het Batman-universum trok binnen drie weken al meer dan een half miljoen bezoekers. De film met in de hoofdrol acteur Joaquin Phoenix kreeg lovende recensies en wordt al getipt voor stapels Oscars.


Foto: ANP