Dagblad070 | Afblazen Vreugdevuur moet ook een optie zijn

Afblazen Vreugdevuur moet ook een optie zijn

mainImage

Of op het strand bij Den Haag nog grote vreugdevuren mogen worden ontstoken, moet in het vervolg boven alles afhangen van de veiligheid. Daarover zijn warme voorstanders en critici van de vuren in de Haagse gemeenteraad het roerend eens. Diverse partijen zetten wel vraagtekens bij de mogelijkheid om de vuren tijdens de komende jaarwisseling op een verantwoorde manier door te laten gaan. Daarvoor is voortaan een vergunning vereist.

"Het zal lastig zijn om aan alle voorwaarden te voldoen. We moeten zeker weten dat de veiligheid is gegarandeerd", zei fractievoorzitter Arjen Kapteijns van GroenLinks. Ook de PvdA benadrukt dat eerst duidelijke voorwaarden opgesteld moeten worden, zodat de veiligheid "100 procent kan worden gegarandeerd". Hanneke van der Werf (D66) wil dat het afblazen van de vuren als de veiligheid in het geding is voortaan "wel een geloofwaardig scenario is".

Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos, de grootste partij, noemt de vreugdevuren een "fantastische traditie". Hij vindt dat de vuren door moeten gaan, mits veilig. Ook andere warme voorstanders als VVD en PVV denken er zo over. "De fik erin, maar niet ten koste van alles", zei Sebastian Kruis (PVV).


Foto: ANP