Dagblad070 | Akkie is Gouden Buur 2019 Zuid-Holland

Akkie is Gouden Buur 2019 Zuid-Holland

mainImage
Foto: Levy Dortmans

"Dit is helemaal te gek en had ik totaal niet verwacht. Ik hoop dat er nog veel meer groen in de wijk komt, waar mensen samen aan werken", reageert Akkie Akkerman, de kersverse Gouden Buur 2019 van de provincie Zuid-Holland. 

De afgelopen maanden ontving buurtapp Nextdoor meer dan 300 nominaties voor de Gouden Buur Award 2019, waarmee buren in het zonnetje worden gezet die veel betekenen voor hun buurt. Deze buren hebben er ieder op een eigen manier voor gezorgd dat er meer plezier, veiligheid en verbinding is in de buurt. De buurtapp wil met het initiatief buurtbewoners inspireren en bijdragen aan het bouwen van sterke buurten. 

"Akkie zet zich al jaren in om de wijk groener te maken met ondersteuning van de gemeente", vertelt Carla Schuitema die Akkie nomineerde. "Samen met de buren rondom een straat of plein legt hij onder andere geveltuinen en boombakken aan waar de bewoners samen verantwoordelijk voor worden. Zo ontstaat er verbinding en wordt de buurt groener." 

De provinciale Gouden Buur Awards 2019 werden eerder uitgereikt aan Arthur en Roos Raes in Limburg, Leonie Verberne in Noord-Brabant, John en Sue Nicola in Flevoland, Govert Schinkel in Utrecht, Frans Louwes in Groningen, Teun van Dreven in Gelderland en Bianca Heidotting in Drenthe. De nationale Gouden Buur Award 2019 is op Burendag op 28 september uitgereikt aan Björn Muller uit Amsterdam (Noord-Holland), die voor zijn buurt een gemeenschappelijke binnentuin realiseerde.

Woensdagochtend werd Akkie verrast in het huis van Carla waar hij een vergadering dacht te hebben over de bomen op het Beukplein. In plaats daarvan werd Akkie in het zonnetje gezet met mooie woorden van Carla en de uitreiking van de award, een tegeltje met de spreuk 'Beter een Gouden Buur dan een Verre Vriend'. 

"Wat Akkie voor de Bomenbuurt doet is een prachtige manier waarop je verbinding tussen buren kunt realiseren. Daarnaast zorgt het groen op straat er ook voor dat de buurt er gezellig uitziet en mensen graag buiten komen. Akkie draagt hiermee bij aan het sterker maken van zijn buurt, iets waar we bij Nextdoor veel waarde aan hechten. Daarom vinden we dat deze waardering door middel van een award dikverdiend is door Akkie", licht Michel Visser van Nextdoor toe, die het tegeltje overhandigde. 

Om buurtcontact te realiseren is het volgens Akkie belangrijk om klein te denken. "Als twee buren op een dag een tafeltje en een bankje voor de deur zetten en koffie drinken, dan is dat eigenlijk al voldoende. Dan schuiven mensen vanzelf aan en gaan anderen het ook doen. Maak het vooral heel klein, want dan lukt het. En betrek er kinderen bij. Zij zorgen dat het contact tussen volwassenen snel gemaakt is."