Dagblad070 | Andere rituelen in de kerk vanwege coronavirus

Andere rituelen in de kerk vanwege coronavirus

mainImage

Katholieke en protestantse kerken in Nederland nemen maatregelen om te voorkomen dat het coronavirus zich zondag tijdens de wekelijkse kerkgang zou kunnen verspreiden. De maatregelen blijven voorlopig van kracht.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft besloten dat gelovigen de hostie tijdens de mis niet op de tong kunnen ontvangen. Kerkgangers mogen elkaar bij de vredeswens geen hand geven en ze mogen geen gebruik maken van wijwater als ze de kerk binnenkomen of verlaten. Deze instructies zijn vrijdag aan alle parochies gemaild.

De dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) adviseert kerkenraden om bij het Heilig Avondmaal geen wijn uit een gezamenlijke beker te drinken, maar aparte bekertjes te gebruiken. Afvegen van de gezamenlijke beker na elke slok biedt geen bescherming tegen overdracht van virussen, aldus PKN. Ook is het raadzaam dat het te delen brood door zo min mogelijk mensen wordt aangeraakt en dat degenen die het brood breken vooraf uitgebreid hun handen wassen.

Welke maatregelen de moskee-bestuurders hebben genomen is nog niet bekend.


Foto: Pixabay