De anonieme bouwers van Scheveningen krijgen vanaf zondag een gezicht. Dan begint in het Panorama Mesdag in Den Haag de tentoonstelling Werken aan Scheveningen (1920-1930), met potloodtekeningen, houtsneden en enkele schilderijen van de kunstenaar Jan Giesen.

Giesen (1900-1983) liet zich niet zozeer inspireren door het strandleven, al kwam er weleens een zonsondergang uit zijn handen, maar vooral door arbeid en arbeiders die in Scheveningen en ook Kijkduin actief waren. Centraal op de expositie staan negen, met krachtige lijnen getekende portretten uit 1927 van arbeiders. "Panorama Mesdag geeft een gezicht aan de anoniem gebleven arbeiders die een aandeel hadden in het huidige voorkomen van Scheveningen en Kijkduin," zegt een woordvoerder van het Haagse museum dan ook.

"Giesen werd voor de serie arbeiders ongetwijfeld geïnspireerd door Jan Toorop, wiens portretten in deze periode gezien werden als Nederlands beste. Ook tijdgenoten trokken deze vergelijking. Maar waar Toorops mensen vaak iets onaantastbaars hebben, gaf Giesen zijn mannen substantie en menselijkheid. Ze staan letterlijk met hun voeten in het zand. Hun doorleefde koppen verraden de zware arbeid die zij aan de badplaats verrichtten."

Het is voor het eerst sinds 1939 dat de reeks bouwers aan Scheveningen museaal worden getoond. Ook beeldde Giessen bijvoorbeeld vissersvrouwen uit, schepen en de versterking van de zeewering.

(Zeilstraat, Scheveningen-Dorp, 1939; foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling/Collectie Haags Gemeentearchief)