Dagblad070 | Bijspijkeren boodschappendienst 'must'

Bijspijkeren boodschappendienst 'must'

mainImage

De Haagse Boodschappen Begeleidingsdienst helpt ouderen en mindervaliden in Den Haag die weinig contacten hebben, slecht ter been zijn of zich onveilig voelen met als doel isolement tegen te gaan, maar dat succes dreigt niet te worden doorontwikkeld.

Groep de Mos heeft zelfs vernomen dat de activiteiten zelfs gedeeltelijk worden afgebouwd, omdat de gemeente er geen geldelijke steun voor beschikbaar heeft. ‘’En dat kan natuurlijk niet;’, vindt raadslid Janice Roopram, ‘’want de initiatieven zijn goud waard.’’

Deelnemers aan de Boodschappen Begeleidingsdienst worden thuis opgehaald met een busje en er zijn altijd begeleiders aanwezig om een arm te geven, tassen te dragen of een rolstoel te duwen. Naast het doen van boodschappen biedt de BBD ook dagelijkse uitstapjes aan met begeleiding en vervoer. En op hetzelfde adres waar het kantoor van de BBD is gevestigd, woonzorgcentrum Het Zamen, worden gezellige activiteiten georganiseerd zoals spelletjes- en zangmiddagen, creatieve activiteiten, bewegingslessen en thema-avonden.

Met ruim 10.000 bezoeken per jaar is het sinds april 2017 gerealiseerde ontmoetingscentrum voor ouderen en mindervaliden, in complex Het Zamen, zeer succesvol.

Maar volgens Harry Wassenaar, de directeur van de BBD, is men tijdens de evaluaties en presentaties ‘vergeten’ middelen te reserveren om succesvolle pilots te kunnen continueren.

Stipbaantraject

“Succesvolle initiatieven die ouderen helpen, moeten voortgezet worden in plaats van beëindigd. Je hebt hier te maken met ouderen en mindervaliden mensen die middels de activiteiten meedoen in de samenleving. Dat kan je toch niet in één klap wegnemen’’, aldus raadslid Roopram. ‘’Daar komt bij dat er medewerkers werkzaam zijn bij de BBD die via een stipbaantraject goed werk doen. Merendeels van de medewerkers zijn al enige jaren actief als vrijwilliger of verkeren in een leer- werktraject. Deze mensen zijn zeer angstig, onzeker en verdrietig om de BBD te moeten verlaten. Het gaat hier om kwetsbare mensen en daarom zal ik dan ook het college verzoeken of zij een beschermde status kunnen krijgen, zodat zij met behoud van uitkering voor de BBD actief kunnen blijven”.