Dagblad070 | Boa loopt gezichtsletsel op na mishandeling

Boa loopt gezichtsletsel op na mishandeling

mainImage
Boa's plegen de afmars. Onbewapend kansloos tegen grote groep jongeren.

De discussie over de noodzaak om boa's zich te laten verdedigen met wapenstokken en pepperspray zal de komende dagen opnieuw de kop opsteken nu er donderdagmiddag een Buitengewoon opsporingsambtenaar, met gezichtsletsel naar het ziekenhuis gebracht nadat hij was mishandeld in IJmuiden. Het gebeurde bij het strand en de beelden ervan zijn op Nederland 1 uitgezonden. Twee verdachten zijn inmiddels aangehouden, meldt de politie, maar men kan zien dat de drie boa's door een hele groep jongelui worden aangevallen. 

De boa in kwestie zou tegen jongeren hebben gezegd dat ze niet van een pier mochten afspringen. Een van de jongeren zou geen identiteitskaart bij zich hebben gehad waarop de boa de persoon in kwestie wilde aanhouden, meldt NH Nieuws. Dit zou geleid hebben tot de mishandeling.

In de uitzending van Hart van Nederland zei donderdagavond Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, woest te zijn. "Echt schandalig, echt schokkend. Ik ben laaiend. Er moet snel wat gebeuren."

Juist donderdag begonnen Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Rotterdam met acties. Ze schrijven de komende drie dagen uit protest geen bonnen uit. Ze willen vanwege toenemende agressie een wapenstok en pepperspray, maar de gemeente Rotterdam gaat voorlopig niet in op die eis van de vakbonden. In de driehoek, bestaande uit burgemeester, politie en justitie, is wel afgesproken dat de Rotterdamse handhavers toegang krijgen tot het portofoon-netwerk van de politie. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb betekent dit dat de politie er in escalerende situaties sneller kan zijn. Leefbaar Rotterdam vindt dit een flutoplossing.  

Ook worden er werkgroepen van handhavers en politiemedewerkers opgericht om te kijken hoe het werk veiliger kan. "Daar worden boa’s niet warm van", zei Kuin daarover eerder tegen het ANP. De bonden bekijken dit weekend of ze de actie mogelijk verlengen.