Burgemeester, politiebaas en hoofdofficier 'wisten van niets'

16 May 2018, 12:07 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Burgemeester Pauline Krikke, hoogste baas van de politie-eenheid Den Haag Paul van Musscher en hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen wisten geen van drieën van het bestaan van ‘het briefje’ waarin werd gewaarschuwd voor een ‘terroristische daad’ door de 31-jarige inwoner van Den Haag van Syrische origine die nu vastzit in het Penitentiair Ziekenhuis van Scheveningen voor de drievoudige steekpartij op Bevrijdingsdag aan het Johanna Westerdijkplein. Het Openbaar Ministerie heeft dit vanmorgen bevestigd aan Omroep West. Burgemeester Krikke deed dat al eerder.

Gisteravond maakte het OM bekend dat de politie dit briefje (OM: ‘een anonieme schriftelijke melding in gebrekkig Engels’) in maart heeft ontvangen. Op dat moment was de 31-jarige verdachte opgenomen in een GGZ-instelling. De politie heeft volgens het OM onderzoek gedaan naar de anonieme melding en de bevindingen gedeeld met de inlichtingendienst AIVD. “Ook is de casus door deskundigen van gemeente en betrokken instanties in het Veiligheidshuis besproken en zorgvuldig gewogen. Dit brede onderzoek gaf op dat moment geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden, maar kon dit ook niet uitsluiten. Alleen een anonieme melding (zonder verdere bevestiging uit onderzoek) is onvoldoende om iemand aan te houden,” aldus het OM gisteravond.

Grote vraag

Met het Veiligheidshuis doelt het Openbaar Ministerie op het samenwerkingsverband van de gemeente Den Haag, de politie-eenheid Den Haag, het OM, Reclassering Nederland, GGZ reclassering Palier, Leger des Heils reclassering, gevangeniswezen, GGZ Parnassia Bavo, de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, HALT en het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Grote vraag is nu hoe het kan dat ‘het briefje’ en het daaropvolgende onderzoek in zo’n brede kring zijn besproken, terwijl én de burgemeester én de politiechef én de hoofdofficier hier niet van hebben geweten noch door hun ondergeschikten hiervan op de hoogte zijn gebracht. Samen vormen zij de bekende en belangrijke ‘driehoek’, waar openbare orde en veiligheid plus opsporing en vervolging van wetsovertreders samenkomen.

Volgens politiechef Paul van Musscher is er sprake geweest van een menselijke fout. “De bevindingen van het onderzoek zijn niet in het systeem verwerkt,” verklaarde de hoogste baas van de eenheid Den Haag vanmorgen tegenover Omroep West.


(Paul van Musscher, de hoogste baas van de politie-eenheid Den Haag)