Dagblad070 | Celstraffen geëist tegen malafide broers

Celstraffen geëist tegen malafide broers

mainImage

Onder nieuwkomers in Nederland was het algemeen bekend: wilde je snel een huurwoning, dan moest je langs bij het Haagse administratiekantoor van de twee broers van 32 en 26 jaar. Dat kostte flink wat geld, maar dan was het ook zo geregeld. Via fraude bleek achteraf. Op die manier ‘hielpen’ de twee zo’n 275 huurders aan een sociale huurwoning. Gisteren eiste het OM zes jaar cel tegen de oudste broer en vier jaar tegen de jongste.


Hun klanten betaalden forse bedragen voor de diensten van de broers. Geschat wordt dat zij tussen de 275.000 en 550.000 euro verdiend moeten hebben aan hun oplichtingspraktijken. Zo bleek dat de oudste broer in zestien maanden tijd meer dan een ton aan contanten op één van zijn rekeningen had gestort. Verschillende woningcorporaties uit de Haagse en Amsterdamse regio werden het slachtoffer van de broers. Het is onduidelijk gebleven of alle klanten wisten dat de twee fraudeerden. Sommigen van hen hebben tegen de broers aangifte gedaan wegens oplichting.


De zaak kwam aan het rollen in april 2017. Toen kreeg de politie een melding van bedreiging met een vuurwapen aan de Koninginnegracht waar de broers kantoor hielden. Een doorzoeking leidde niet alleen tot de vondst van een vuurwapen maar ook van allerlei blanco formulieren van overheidsinstellingen. Daarop werden de twee aangehouden, onder meer op verdenking van fraude. Gisteren moesten zij zich voor de rechter verantwoorden en hoorden zij forse celstraffen tegen zich eisen.