Dagblad070 | CU-SGP pleit voor buurt- of thuisbatterij

CU-SGP pleit voor buurt- of thuisbatterij

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De duurzaamheidsnota van wethouder Van Tongeren (GroenLinks) die donderdagochtend wordt besproken staat vol mooie ambities, maar het ‘hoe’ en ‘wanneer’ blijft bij veel voornemens vaag, vindt fractievoorzitter Pieter Grinwis van CU/SGP.

“Ik pleit al jaren voor buurtbatterijen in onze stad, waarmee mensen hun eigen opgewekte stroom kunnen opslaan. De wethouder benoemt het als goed idee, maar gaat er vervolgens niet mee aan de slag.”

“Toch”, zegt Grinwis, ‘’Is zo’n buurtbatterij een oplossing voor instabiele zonnestroom. De productie van deze ‘wiebelstroom’ is namelijk niet constant. Er wordt veel stroom opgewekt als het minder nodig is, en andersom. We moeten ervoor zorgen dat onregelmatig opgewekte stroom regelmatig beschikbaar is.”

Volgens de fractie van CU-SGP is het elektriciteitsnet niet gewend aan de wiebelige stroomtoevoer. “Ik juich het van harte toe dat steeds meer mensen zonnepanelen aanschaffen. Maar deze groeiende toevoer van zonnestroom betekent ook met grotere regelmaat een aanslag op ons net, met als gevolg dat de spanning soms veel te hoog wordt.  Daarom kunnen we veel beter kiezen voor alternatieve opslagmethoden, zoals een buurt- of thuisbatterij. Het tempo is nu te laag.”

 


Foto: Digitaal Dagblad