Dagblad070 | Den Haag aan de slag met verkamering en woningnood

Den Haag aan de slag met verkamering en woningnood

mainImage

De verkamering in Den Haag wordt eindelijk gestopt. Het opdelen van woningen om deze vervolgens als kamers aan te bieden, wordt nu aan banden gelegd. Martijn Balster, wethouder namens de PvdA, heeft ingestemd met de eis die door een meerderheid van de gemeenteraad voorgelegd was. De verkamering van Den Haag leverde al meerdere malen problemen op in verschillende buurten.
Tegelijkertijd moet de stad aan de slag met de woningnood. Het aantal inwoners stijgt harder dan het aantal woningen en daarom stropen Den Haag, Haag Wonen en AM de mouwen op om hiermee aan de slag te gaan.

Problemen met de verkamering
De verkamering van Den Haag leverde al eerder problemen op. Er wonen te veel mensen in sommige gebouwen, waardoor geluidsoverlast en andere problemen ontstaan. Daarnaast halen veel van de opgeknipte woningen de standaard niet, waarmee studenten in kamers komen te wonen die niet of nauwelijks aan de eisen voldoen.
De gemeente wil ervoor zorgen dat fatsoenlijke kamerbewoning in de stad mogelijk is. De maatregel is overigens van tijdelijke aard; er moet nog een definitieve oplossing gevonden worden. En dat kan weleens lastig worden, want naast kamernood heerst er ook woningnood in de politieke hoofdstad van Nederland.

Problematiek van A tot Z
Niet alleen het aantal beschikbare woningen is te laag; ook zijn de kosten voor het bouwen zo hoog geworden dat betaalbare woningen bouwen ineens bijzonder lastig blijkt. Er moet voldaan worden aan tal van regels rond de richtlijnen en vervuiling (bijvoorbeeld stikstof), en daarnaast is er een schaarste aan geschoolde bouwvakkers en goedkope bouwmaterialen.
Daarom slaan Haag Wonen en AM de handen ineen om zo 10.000 woningen bij te bouwen, waarbij de verdichting van de stad de oplossing zou kunnen vormen. Meer woningen op minder grond dus, waarbij bestaande gebouwen het veld moeten ruimen.

Op zoek naar een woning in Den Haag?
Ben je op zoek naar een woning in Den Haag, dan kom je lange wachtrijen tegen. Het kan verstandig zijn om buiten Den Haag iets te zoeken met een goede aansluiting op de stad zelf. Ook hier is de vraag groter dan het aanbod, maar wie wat handig is, die kan prima een project vinden waar nog het een en ander aan moet gebeuren. Met de verschillende bouwzaken en websites als verfcompleet.nl heb je een goede start om toch in de buurt van Den Haag te wonen.
Daarnaast is het wachten op het besluit van de gemeente over de verkamering. Hoe Den Haag dit probleem op wil pakken zonder de woningnood te verergeren, is op dit moment nog niet duidelijk.


 


Foto: Ingezonden