Den Haag en T-Mobile openen 5G- Laboratorium

19 September 2019, 09:44 uur
Algemeen
mainImage

Vanaf deze week kunnen scholen en bedrijven in het 5G Field Lab op het T-Mobile hoofdkantoor in Den Haag experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen. Het Lab werd gisteren officieel geopend door wethouder Bruines van de gemeente Den Haag en CEO van T-Mobile Søren Abildgaard. Met de opening van het lab zet de provider een belangrijke stap in haar ambitie om in 2020 een landelijk dekkend 5G netwerk te realiseren.

Eerder dit jaar kondigden T-Mobile en de gemeente Den Haag al gezamenlijk proefprojecten met 5G-technologie aan. Het Field Lab is het eerste van drie 5G- onderzoekslocaties in de stad. Binnenkort volgen ook het Living Lab Scheveningen en een onderzoekslocatie bij The Hague Tech. De onderzoeklocaties zijn een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen T-Mobile en de gemeente Den Haag om de hofstad in 2020 als eerste stad van Nederland te voorzien van een volledig dekkend 5G netwerk.

Het 5G Field Lab biedt een vooruitblik op de toekomst. Verschillende T-Mobile- partners gaven de wethouder tijdens de opening een voorproefje van wat er mogelijk is met 5G:

Veilige buurt is een community-app die alle met 5G verbonden brandmelders toont. Wanneer bijvoorbeeld het brandalarm afgaat van iemand die slecht ter been is, krijgt de gehele buurt een melding, zodat zij te hulp kunnen schieten. In Dordrecht waren de eerste test resultaten positief.

VRiendje is een social virtual reality platform dat mensen op gescheiden locaties met elkaar in contact brengt. Met behulp van 5G en VR live streaming technologie brengt de app klasgenootjes, collega's en familieleden weer bij elkaar. Zelfs als ze daar fysiek niet toe in staat zijn.

Crossyn. Deze start-up werkt niet aan een toekomstbeeld van zelfrijdende auto’s met technologie die nog niet bestaat, ze zorgen ervoor dat de zeven miljoen auto’s die er nu al zijn in Nederland slimmer worden op basis van connectie. Met een 5G-connectie meten ze wegkwaliteit, verkeersveiligheid, auto-data en geven ze tips om zuiniger te rijden.

Spacetime Layers. Wat youtube is voor video, is deze applicatie voor locatiedata. In Spacetime Layers wordt alle beschikbare locatie- en tijdsgebonden informatie verzameld in verschillende kaartlagen. Dat maakt het mogelijk mensen zich op eenzelfde plek te bevinden in verschillende tijden. Zo kan de app mensen ‘verplaatsen’ naar dezelfde plek, maar dan 100 jaar terug in de tijd en in augmented reality uitleggen hoe het er daar toen uitzag. En hen mee te nemen op een virtuele tour langs alle bezienswaardigheden in een stad. Bezienswaardigheden van nu, maar ook in de toekomst of juist in het verleden.

In september startten de eerste studenten van Creative Business aan Hogeschool Inholland met het vak Creative Design en Creative concepts dat ingaat op de mogelijkheden van 5G.

Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland: “5G-connectiviteit maakt het mogelijk nog meer apparaten gelijktijdig aan te sluiten op een netwerk. Daarnaast zorgen 5G-verbinden voor meer capaciteit, waardoor het nog betrouwbaarder is dan 4G. Een 5G-verbinding in Den Haag draagt bij aan de innovatie van de gemeente op het gebied van veiligheid, mobiliteit en het gebruik van de publieke ruimte. De 5G-onderzoekslocaties kun je zien als een proeftuin waar getest kan worden wat in de toekomst mogelijk is.”

Wethouder Saskia Bruines van Den Haag: “Het aankomende 5G-netwerk biedt Den Haag maatschappelijke en economische kansen. In het Field Lab bij T-Mobile kunnen innovatieve ideeën met 5G in een vroeg stadium worden uitgetest. Hierbij hebben we nadrukkelijk oog voor maatschappelijke zaken zoals privacy en gezondheid. Met T-Mobile hebben we afgesproken dat bij proeven goed gecommuniceerd wordt met de directe omgeving”