Den Haag, pas op uw loslopende honden

22 February 2019, 01:39 uur
Algemeen
mainImage
Pixabay

De dierenambulance in Den Haag blijkt de afgelopen drie jaar in totaal 210 keer een hond te hebben opgehaald aan de Erasmusweg na een aanrijding met een auto. Dat is 70 keer per jaar, bijna zes keer per maand. Niet bekend is hoeveel dodelijke ongevallen dat waren en eigenlijk wil raadslid Robin Smit van de Partij voor de Dieren het niet eens weten, want dan zou zijn maag omdraaien.

Smit gaat ervan uit dat de gemeente Den Haag die getallen niet heeft gekend en dat er zodoende ook nooit maatregelen zijn genomen om een hek te plaatsen tussen het losloopgebied ter plekke en de drukke Erasmusweg. En minstens zo betreurenswaardig vindt hij dat door het gebrek aan die cijfers geen voorlichting heeft kunnen volgen voor de hondenbezitters, want als ze zouden hebben geweten dat er zes keer per maand een hond verongelukte, hadden ze ongetwijfeld het zekere voor het onzekere genomen en weg gebleven. Nog los van het feit dat men dat alleen al vanwege de hoge snelheden op de Erasmusweg had moeten doen.

Robin Smit wil nu dat het stadsbestuur bij de herinrichting van deze weg passende veiligheidsmaatregelen neemt om aan die slachting een einde te maken. In het belang van de honden trouwens ook elders in de stad.

Bovendien vindt D66 in dat verband dat er ook een beter aan te geven scheiding moet komen tussen hondenlosloopplekken en routes voor hardlopers. Meer dan eens gebeurt het nu – aldus de D66-raadsleden Dennis Groenewold en Birgül Özmen – dat in de vele duinen, bossen en parken die Den Haag rijk is hardlopers per ongeluk in losloopgebieden terecht komen en dat honden vervolgens op die hardlopers vervelend reageren. Hier zijn geen hekken de oplossing, maar wel duidelijkere locatieborden. Nu staan er voor zowel hondenbezitters als hardlopers hele kleintjes en ook nog kort bij de grond.